Till innehåll på sidan

Jordbruksverket och näringslivet i Gästrikland

Skriftlig fråga 2003/04:1323 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-06-09
Anmäld
2004-06-14
Svar anmält
2004-06-16
Besvarad
2004-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 juni

Fråga 2003/04:1323

av Hans Backman (fp) till statsrådet Ulrica Messing om Jordbruksverket och näringslivet i Gästrikland

Statliga Jordbruksverket utsätter genom sin skattefinansierade kraftiga expansion i Gästrikland med en ny veterinärstation i Valbo privata företag i regionen för svåra utmaningar. Det är många privata företag som reagerat på att staten investerat åtskilliga miljoner i en ny veterinärstation i Valbo samtidigt som sjukvården i regionen har svåra problem. Sedan mars månad i år har Jordbruksverkets distriktsveterinärer börjat operera länets smådjur. Detta är anmärkningsvärt eftersom distriktsveterinärernas uppdrag är att tillgodose böndernas behov genom att serva större djur. Ett av de företag som fått konkurrens av det statliga Jordbruksverkets skattefinansierade veterinärstation är Gästrike Djurklinik i Sandviken. Företaget har givetvis inget emot konkurrens men tycker att det känns både märkligt och olämpligt att staten @ distriktsveterinären styrs och ägs av det statliga Jordbruksverket @ ger sig in och med skattebetalarnas pengar konkurrerar på en väl fungerande marknad. Detta sker dessutom i ett län med mycket hög arbetslöshet. Statliga Jordbruksverkets agerande innebär att Gästrike Djurklinik inte vågar genomföra en planerad utbyggnad i Sandviken och i Gävle. Utbyggnaden skulle ha inneburit att Gästrike Djurklinik nyanställt ett par veterinärer och fem@sex personer i den övriga personalen för att satsa på service dygnet runt. Nu drabbas djurägarna som inte får den förbättrade service som företaget hade planerat efter en utbyggnad.

Avser statsrådet att vidta åtgärder som innebär att statliga Jordbruksverkets upphör med att konkurrera på väl fungerande marknader?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1323 besvarad av

den 16 juni

Svar på fråga 2003/04:1323 om Jordbruksverket och näringslivet i Gästrikland

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Hans Backman har frågat om statsrådet Ulrica Messing avser att vidta åtgärder som innebär att statliga Jordbruksverket upphör med att konkurrera på väl fungerande marknader. Frågan avser distriktsveterinärorganisationens verksamhet. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Distriktsveterinärorganisationen (DVO) är främst avpassad för att tillgodose behovet av sjuk- och hälsovård hos djur inom animalieproduktionen och hos hästar som används inom jord- och skogsbruket. DVO ska i samarbete med bland annat den av lantbruksnäringen organiserade hälsokontrollverksamheten medverka vid förebyggande åtgärder, delta i kontroll och bekämpningsprogram samt utföra officiella veterinäruppgifter. Det ingår även i DVO:s uppdrag att utöva djursjukvård för övriga husdjur om djurskyddsskäl föreligger eller där annan veterinärvård inte kan anvisas. Att distriktsveterinärerna till viss del arbetar med sällskapsdjur och sporthästar är alltså inte någon ny situation. I de regioner där distriktsveterinärorganisationen verkar upprätthålls en dygnetruntservice för såväl lantbrukets djur som för sällskapsdjur. Avsikten med distriktsveterinärorganisationen är dock inte att konkurrera ut de privatpraktiserande veterinärerna och ytterst få distriktsveterinärer kan sägas konkurrera med mera avancerad praktik på sällskapsdjur. Jag anser också att den jourverksamhet som distriktsveterinärerna upprätthåller kan vara till fördel för i synnerhet mindre privata kliniker som inte har möjlighet att upprätthålla en sådan service.

Distriktsveterinärerna har bedrivit verksamhet i Valbo under många år och har också varit en garant för en dygnstäckande veterinärservice i området. Verksamheten i Valbo har under våren bytt lokaler för att få mer ändamålsenliga utrymmen framför allt för personalen. Investeringarna i lokaler och utrustning har i enlighet med de bestämmelser som gäller för distriktsveterinärorganisationen finansierats genom avgifter från djurägarna, medan det statliga anslaget framför allt går till jour- och beredskapskostnader. Satsningen i Gävle uppgår till drygt 700 000 kronor och har beräknats i förhållande till det patientunderlag som stationen haft under de senaste åren. Inriktningen av verksamheten i Valbo har inte ändrats efter lokalbytet och verksamheten bedrivs med samma antal veterinärer som tidigare.

Bland annat i syfte att på ett bra sätt ta till vara all veterinär kompetens i landet och för att lösa eventuella konkurrensproblem, inrättade jag i april 2003 en samarbetsgrupp inom det veterinära området. I gruppen ingår företrädare för Statens jordbruksverk, Konkurrensverket, Livsmedelsekonomiska institutet, Lantbrukarnas Riksförbund, Sveriges veterinärförbund samt företrädare för såväl statligt som privat anställda veterinärer. Syftet med inrättandet av gruppen var att genom konstruktiv diskussion utveckla den veterinära verksamheten och föreslå lösningar på till exempel hur samverkan mellan privatpraktiserande veterinärer och distriktsveterinärer ska kunna förbättras, särskilt beträffande jourverksamheten, samt hur medlen för avlägset boende djurägare kan fördelas.

Gruppens arbete har nu resulterat i en rapport som jag ser fram emot att inom kort få ta del av. Jag kommer därefter att ta ställning till hur gruppens arbete ska bedrivas vidare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.