Jordbruksverket och EU-ansökningar

Skriftlig fråga 1997/98:555 av Weibull Bernström, Peter (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-03-13
Anmäld
1998-03-16
Besvarad
1998-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:555 av Peter Weibull Bernström (m) till jordbruksministern om Jordbruksverket och EU-ansökningar

Jordbruksministern slog i går, i ett frågesvar i kammaren, fast att myndigheterna är till för medborgarna.

Med anledning av detta uttalande vill jag rikta uppmärksamhet på uppgifter i medier att Jordbruksverket inom någon vecka avser att fatta beslut om regeländringar som snarast verkar vara produkten av en helt annan inställning. Förslaget, som för övrigt gått ut på remiss, innebär att den som fyllt i sin blankett otillfredsställande riskerar få denna kasserad utan att myndigheten har kommunicerat ärendet med sökanden. Därigenom skulle han kunna gå miste om hela EU-ersättningen, vilket naturligtvis i det enskilda fallet skulle innebära en kraftig förlust.

Vad avser jordbruksministern vidta för åtgärder med anledning av det anförda?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:555 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:555 om Jordbruksverket och EU-ansökningar
    Jordbruksminister Annika Åhnberg

Peter Weibull Bernström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av ett förslag från Jordbruksverket som innebär att den som fyllt i sin blankett om jordbrukarstöd otillfredsställande riskerar att få den kasserad.

Jordbruksverket remitterade i februari i år ett förslag till ändringar av verkets föreskrifter för jordbrukarstöd. Syftet med förslaget var att i en föreskrift precisera vad som bör krävas för att en inkommen handling skall anses utgöra en ansökan om någon eller några av de jordbrukarstöd som omfattas av den gemensamma s.k. SAM-blanketten. Förslagen har bl.a. föranletts av att helt tomma blanketter i vissa fall har lämnats in till länsstyrelserna.

Den 5 mars beslutade emellertid Jordbruksverket att avvakta med införandet av reglerna till nästa års ansökningsomgång. Verket motiverar detta med att det före införandet av förslaget behövs ytterligare informationsinsatser för att öka förståelsen för den föreslagna förändringen och för de regler som finns på området.

Jag har vid flera tillfällen understrukit betydelsen av att myndigheterna lägger stor vikt vid information och utbildning för att de nya regelsystem som införts skall kunna tillämpas på ett korrekt sätt av såväl myndigheter som jordbrukare.

Betydande resurser har också använts för sådana åtgärder. Samtidigt som krav skall kunna ställas på myndigheterna måste vi också kunna förvänta oss att de som avser att söka jordbrukarstöd tar del av den information och de anvisningar som finns tillgängliga. De myndigheter som har att kontrollera och fatta beslut om bidrag får inte lämna råd i dessa frågor till den enskilde företagaren som kan medföra en jävssituation.

Jag delar dock Jordbruksverkets bedömning att mer tid för information bör ges om nya föreskrifter skall tillämpas.

Regeringen har i regleringsbrevet för år 1998 som ett verksamhetsmål för Jordbruksverket angett att verket skall genom informationsinsatser och i samverkan med andra centrala myndigheter och länsstyrelser skapa förutsättningar för att de jordbruksföretag som så önskar skall kunna anslutas fullt ut till de obligatoriska EG-stöden samt till medfinansierade strukturstöd inom givna ramar. Detta skall ske med hänsyn tagen till kostnaderna för dessa insatser.

Regeringen kommer att följa upp detta och andra mål i samband med den årliga resultatsredovisningen.

Några ytterligare åtgärder anser jag inte påkallade.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.