Jordbruket och klimatförändringarna

Skriftlig fråga 2023/24:141 av Malin Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-18
Överlämnad
2023-10-19
Anmäld
2023-10-20
Svarsdatum
2023-10-25
Sista svarsdatum
2023-10-25
Besvarad
2023-10-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

I början av sommaren visade vädrets långtidsprognoser på en varm och torr sommar. Maj och juni blev varm och torr och torkan i början av sommaren skapade en oro bland landets bönder. Men sedan kom regnet, och när det började regna kom det enorma mängder. Nederbörden nådde till och med rekordnivåer på vissa håll i landet. 

Först var torkan nära att leda till katastrof för många och sedan kom regnovädren. Allt vatten som kom under kort tid ställde till det och flera åkrar såg ut som sjöar i stället. Våra bönder kunde inte skörda på vattendränkta marker, spannmålet tappade i kvalitet och kostnaderna för torkning och bärgning ökade.

Samtidigt som juli regnande bort för många här i Sverige så fortsatte värmen stiga i södra Europa, och globalt sett har denna juli varit den varmaste månad som någonsin uppmätts. En grupp internationella forskare drar i en ny rapport slutsatsen att dessa extremväder inte varit möjliga utan mänsklig påverkan på klimatet.

Med klimatförändringarna kommer mer extrema väder som torka och kraftiga regn som drabbar jordbruket hårt. Jordbruket, som är basen i vår livsmedelsförsörjning, är beroende av väder och klimat. Samtidigt som vi måste jobba med att klimatanpassa vårt svenska jordbruk så måste också jordbruket bli mer långsiktigt hållbart.

Samtidigt som vi behöver långsiktiga åtgärder för att hantera både när vi har för lite och för mycket vatten behövs också i grunden en bra lönsamhet så att jordbrukarna kan bygga upp ekonomiska reserver för att hantera de varierande skördeåren.

Klimatförändringarna gör att det blir allt vanligare med varierande extremväder, och det drabbar lantbruket hårt.

Med anledning av detta vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Vad gör ministern och regeringen konkret för att motverka klimatrelaterade risker inom jordbruket och mildra effekterna av dem så att Sverige kan ha ett hållbart jordbruk i ett förändrat klimat?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:141 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)


Svar på fråga 2023/24:141 av Malin Larsson (S)
Jordbruket och klimatförändringarna

Malin Larsson har frågat mig vad jag och regeringen gör konkret för att motverka klimatrelaterade risker inom jordbruket och mildra effekterna av dem så att Sverige kan ha ett hållbart jordbruk i ett förändrat klimat.

Det har varit en vädermässigt utmanande växtodlingssäsong med frost, torka, kraftigt regn och översvämningar som resulterat i en lägre skörd med sämre kvalitet. Torkan och den efterföljande nederbörden har alltså inneburit negativa konsekvenser för jordbruket vilket även riskerar att påverka livsmedelsförsörjningen på längre sikt.

För att mildra konsekvenserna på kort sikt avser regeringen enligt förslag i höständringsbudgeten medfinansiera de medel som Sverige tilldelats från jordbruksreserven inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken. Totalt omfattar krisstödet 193 miljoner kronor varav 129 miljoner kronor är nationell medfinansiering, vilket är den maximala nivån. Stödet kommer riktas till mjölk- och nötköttsproduktion samt vårsådda spannmåls- och oljeväxtsgrödor eftersom dessa produktionsgrenar har drabbats särskilt hårt av torkan och den kraftiga nederbörden under 2023.

Samtidigt är inte krisstöd den långsiktiga lösningen. Regeringen arbetar med åtgärder för att långsiktigt stärka jordbrukets robusthet, lönsamhet och konkurrenskraft i hela landet. Det sker bland annat med hjälp av den gemensamma jordbrukspolitiken där flera åtgärder bidrar till att anpassa jordbruket till ett förändrat klimat och minska jordbrukets påverkan på klimatet. Regeringen förbereder också en reviderad strategi för klimatanpassning som ska ta ett samlat grepp om de behov som finns för att hantera ett förändrat klimat. Regeringen arbetar dessutom med en uppdatering av livsmedelsstrategin där fokus ligger på stärkt konkurrenskraft och ökad lönsamhet. Sverige behöver en mer lönsam och robust livsmedelskedja för att klara de utmaningar som livsmedelskedjan står inför, bland annat kommande klimatförändringar.

Stockholm den 25 oktober 2023

Peter Kullgren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.