Till innehåll på sidan

Jobb och egen försörjning för nyanlända

Skriftlig fråga 2016/17:1622 av Elisabeth Svantesson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-19
Överlämnad
2017-06-20
Anmäld
2017-06-21
Svarsdatum
2017-06-28
Sista svarsdatum
2017-06-28
Besvarad
2017-06-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Det dröjer i dag nio år innan hälften av alla nyanlända i Sverige har någon form av arbete. Behovet av reformer på området är akut.

Regeringen har dock endast vidtagit ett fåtal åtgärder med små resultat. Snabbspåren, som visserligen är en bra åtgärd, är ett sådant exempel. I nuläget är det bara en mycket liten andel av de nyanlända som deltar i ett snabbspår – 1,6 procent (avser mars 2017).

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att fler nyanlända ska komma i jobb och egen försörjning?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1622 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2017/01326/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1622 av Elisabeth Svantesson (M) Jobb och egen försörjning för nyanlända

Elisabeth Svantesson har frågat mig om vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att fler nyanlända ska komma i jobb och egen försörjning.

Arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas starkt. Sedan regeringen tillträdde är det 200 000 fler som arbetar. Omkring 70 procent av sysselsättningsökningen har tillkommit bland utrikes födda och sysselsättningsgraden bland utrikes födda är den högsta sedan SCB började mäta på ett jämförbart sätt 2005. Arbetslösheten minskar fortsatt. Efterfrågan på arbetskraft är stark. Fler ges möjlighet till egen försörjning genom arbete.

Samtidigt står vi mitt uppe i den stora utmaning det innebär att bereda vägar till jobb för det stora antal nyanlända som söker sin plats på svensk arbetsmarknad. Tiden i etablering måste användas effektivt. Nyanlända ska snabbt och med god kvalitet få sin kompetens kartlagd och få del av anpassade insatser som bygger på varandra, och som tar sikte på ett specifikt yrke eller bransch. Vi ska ha starka spår till jobb.

En viktig åtgärd för att stärka etableringen är det nya regelverk som regeringen sätter på plats den 1 januari 2018. Med detta tydliggörs kraven på individen. Den som är nyanländ och tar del av etableringsinsatser vid Arbetsförmedlingen kommer precis som andra inskrivna arbetslösa att omfattas av ett åtgärdssystem som innebär att hen kan varnas eller få sin ersättning avstängd. Kraven på att ta del av utbildning skärps. Med en rättighet till insatser följer en skyldighet att delta.

Sverige har tidigare inte stått tillräckligt väl rustat för att framgångsrikt klara nyanländas etablering. Regeringen bygger ett sammanhållet och systematiskt arbetssätt med mottagande och etablering. Bosättningslagen för jämnare mottagande, förstärkta tidiga insatser under asyltiden, praktik för nyanlända inom staten, extratjänster inom välfärden och delar av ideell sektor samt moderna beredskapsjobb är viktiga delar i detta arbete liksom regeringens kunskapslyft och det studiestartsstöd som införs den 2 juli 2017 och som ytterligare stärker möjligheten till utbildning. Genom snabbspår till bristyrken tas utbildning och yrkeserfarenheter bättre till vara, hos den grupp nyanlända som har det.

Steg för steg läggs grund för att vi bättre ska klara etableringen. Utmaningen ska inte underskattas. Samtidigt är förutsättningarna goda genom en stark arbetsmarknad med arbetsgivare som ropar efter arbetskraft med rätt kompetens. Vi ska ge nyanlända den kompetens som banar väg in på en arbetsmarknad som behöver dem.

Jobben är grunden för välfärd och välstånd och är ett av regeringens högst prioriterade områden. Regeringen är alltid beredd att ta de initiativ som krävs för att fler ska komma i arbete.

Stockholm den 28 juni 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.