Järnvägsfärjor som alternativ även i framtiden

Skriftlig fråga 2021/22:5 av Jimmy Ståhl (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-09-14
Överlämnad
2021-09-14
Anmäld
2021-09-15
Svarsdatum
2021-09-22
Sista svarsdatum
2021-09-22
Besvarad
2021-09-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Redan 2015 fanns det en oro för det svenska transportsystemets redundans. Per Klarberg (SD) skrev då en motion 2015/16:1858 om att skapa en nationell strategi för gränsöverskridande järnvägstrafik. Den motionen handlade främst om sårbarheten vad gäller järnvägsfärjor och redundans som Sverige behöver för att frakta järnvägsgods ned till Europa. Trafikutskottet tog till sig denna motion, och i Trafikutskottets betänkande 2016/17:TU4 gavs ett tillkännagivande till regeringen med lydelsen:

”Riksdagen ställer sig bakom det som utskottet anför om att regeringen bör ta fram en nationell strategi för gränsöverskridande järnvägstrafik för att minska sårbarheten i transportsystemet och tillkännager detta för regeringen.”

Vid ett besök hos Stena Line i Trelleborgs hamn den 10 september 2021 frågade jag hur det såg ut med tillkännagivandet och vilka effekter det har fått för järnvägsfärjorna. Svaret blev att det inte hänt någonting och att Stena Line, som är ett privatägt företag, inte fått några medel för att upprätthålla järnvägsspår till Europa. Green Cargo som transportör har dessutom meddelat att man kommer att minska volymerna på järnvägsfärjorna med 7 000 enheter årligen. För ett privat företag som Stena Line innebär detta en betydande förlust av järnvägsenheter, och samtidigt är det snart dags för Stena Line att renovera de gamla järnvägsfartyg man använder i dag.

Med ett vikande järnvägsunderlag blir lönsamheten för Stena Line lägre, och i och med att kostnaderna för att renovera dagens järnvägsfärjor med ny räls, snarare än att renovera utan räls, finns det en överhängande risk för att Stena Line väljer att bygga de nya fartygen utan järnvägsräls och att Sverige som nation därmed förlorar en viktig järnvägsförbindelse ut i Europa.

För en tid sedan inträffade ett trafikstopp på Stora Bältbron, då en container som inte fästs ordentligt på järnvägsvagnen hotade att välta av tåget när det körde i full fart. Under trafikstoppet ökade trafiken på järnvägsfärjorna med 30 procent.

Stena Lines fartyg Mecklenburg-Vorpommern och Skåne är världens största järnvägsfärjor, med en kapacitet på en kilometer spårkapacitet vardera. Det är viktigt att ha redundans i infrastrukturen och att ha flera vägar ut i Europa för att klara av händelser som den på Stora Bält. 

Med tanke på att Stena Line trafikerar linjen Trelleborg–Rostock med 40 avgångar i veckan och att dessa färjetransporter är det enda alternativet för järnvägsvagnar mellan Sverige och Tyskland, utöver det som transporteras över Öresundsbron, så är Sverige som exportland extremt sårbart utan denna möjlighet. Värt att tänka på är att järnvägsrälsen ombord på fartygen ligger i durken på fartygen så att man kan lasta fartygen även med trailrar och lastbilar.

Med anledning av informationen ovan vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer ministern och regeringen att verka för att upprätthålla redundansen ut i Europa, och säkerställa att järnvägsfärjorna är ett alternativ även i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:5 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)


Svar på fråga 2021/22:5 av Jimmy Ståhl (SD)
Järnvägsfärjor som alternativ även i framtiden

Jimmy Ståhl har frågat mig om jag och regeringen kommer att verka för att upprätthålla redundansen ut i Europa, och säkerställa att järnvägsfärjorna är ett alternativ även i framtiden.

Regeringens ambition är en ökad överflyttning av godstransporterna från väg till både sjöfart och järnväg vilket också regeringen arbetar aktivt med. Järnvägsfärjorna som trafikerar Trelleborg och Rostock i Tyskland spelar en viktig roll för Sveriges godsförsörjning men även för att kunna upprätthålla samhällets funktionalitet i såväl fred som i kris och krig. Antalet järnvägsvagnar som transporteras på tågfärjorna har dock minskat kraftigt i antal de senaste tjugo åren. Av denna anledning inbjöd jag i november 2019 färjerederiet Stena Line, Trelleborgs hamn samt de största transportköparna till ett möte på Infrastrukturdepartementet för att bland annat diskutera betydelsen av att säkerställa att det finns förutsättningar att bedriva denna tågfärjetrafik även fortsättningsvis och att transportköparna har ett särskilt ansvar att verka för att tågfärjeförbindelsen kan bedrivas även i framtiden. Inte minst ur ett redundansperspektiv är detta viktigt ifall det skulle uppstå störningar i tågtrafiken över exempelvis Öresundsbron.

Trafikverket fick förra sommaren i uppdrag av regeringen att analysera och redovisa vilken funktion tågfärjeförbindelsen mellan Trelleborg och Tyskland har för en långsiktigt hållbar transportförsörjning. Uppdraget redovisades i en rapport tidigare i år där Trafikverket presenterar olika åtgärder som långsiktigt skulle kunna säkerställa tågfärjeförbindelsen mellan Trelleborg och Tyskland. Rapporten bereds nu inom Regeringskansliet.

Slutligen vill jag betona att det tillkännagivande som Jimmy Ståhl hänvisar till i frågan är slutbehandlat sedan några år tillbaka och att frågor som rör gränsöverskridande järnvägstrafik har hög prioritet för regeringen.

Stockholm den 22 september 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.