Japans valjakt

Skriftlig fråga 2007/08:326 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2007-11-22
Inlämnad
2007-11-22
Svar anmält
2007-11-28
Besvarad
2007-11-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 november

Fråga

2007/08:326 Japans valjakt

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

År 1966 infördes ett internationellt stopp för fångst av knölvalar. Det står nu dock klart att Japan planerar att återuppta jakten. Miljövårdare i väst framhåller att arten fortfarande är mycket sårbar och Australien, Nya Zeeland och USA ser fångsten av knölval som en provocerande handling.

Genom sin valfångst utnyttjar Japan ett kryphål i 1986 års jaktstopp som öppnar upp för fångst i forskningssyfte. Samtidigt gör japanerna ingen hemlighet av att valkött hamnar på tallrikarna.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stoppa Japans återupptagna jakt på knölval?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:326 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 28 november

Svar på fråga

2007/08:326 Japans valjakt

Miljöminister Andreas Carlgren

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stoppa Japans återupptagna jakt på knölval.

Sverige lyckades efter att vi återinträtt i Internationella valfångstkommissionen IWC tillsammans med många andra länder 1982 besluta om ett moratorium för kommersiell valjakt. Ytterligare beslut följde, där bevarandeländerna gemensamt agerade för att skapa ett nytt regelverk. Regelverket skulle garantera att en förnyad jakt baserades på enbart vetenskapliga bedömningar och på en effektiv internationell kontroll. Detta mål är ännu inte uppnått och moratoriet består.

Den tidigare jakten var som vi alla vet hänsynslös och beståndens storlek minskade med mer än 90 procent. Lyckligtvis utrotades aldrig någon art och i modern tid inte heller något enskilt bestånd. Många arter inklusive blåval var emellertid mycket starkt hotade. Moratoriet har varit en mycket framgångsrik åtgärd och vi kan nu konstatera att alla drabbade bestånd åter ökat i antal där ibland även antalet blåvalar – världens största däggdjur. Vi har på ett kraftfullt sätt bidragit till denna positiva utveckling.

Japan har emellertid varje år utnyttjat gällande regelverks möjligheter till jakt av vetenskapliga skäl. Genom en resolution i IWC har organisationen rekommenderat att det kött som inte utnyttjas för vetenskapliga studier ska kunna utnyttjas som föda i stället för att förfaras. Jag anser att möjligheten till denna typ av vetenskaplig jakt måste stoppas. Detta är ett av Sveriges främsta mål med arbetet i IWC – ett arbete som vi kommer att fortsätta att bedriva.

Sveriges uppfattning stöds av en majoritet inom IWC och i december förra året arrangerades en demarche i Tokyo mot just den valjakt som nu är på gång. Även om den omedelbara effekten av sådana åtgärder är svår att se är jag övertygad om att den långsiktigt påverkar den japanska politiken. Så länge Japan fortsätter med denna typ av jakt kommer vi att fortsätta att protestera.

Det Sverige nu gör för att kunna stoppa den typ av valjakt som Japan ägnar sig åt – och annan av IWC oreglerad jakt– är att försöka att skapa majoritet för ett nytt regelverk inom IWC. Detta regelverk ska garantera att sådan jakt som exempelvis Japan nu bedriver blir förbjuden.

Sverige och EU kommer aldrig att ägna sig åt valjakt – den är redan förbjuden genom egna beslut. Japans pågående jakt visar vidare, att bestånd som är upptagna på internationella hotlistor nu börjar jagas. Jag kommer att noga följa utvecklingen och överväger om jag bedömer det strategiskt och verkningsfullt att tillsammans andra länder återigen kontakta den japanska regeringen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.