Jämställdhetslagen och företagen

Skriftlig fråga 2006/07:165 av Palm, Veronica (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-17
Anmäld
2006-11-17
Besvarad
2006-11-22
Svar anmält
2006-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 november

Fråga

2006/07:165 Jämställdhetslagen och företagen

av Veronica Palm (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Dagligen möter jag människor som pusslar för att få vardagen att gå ihop. Samtidigt kämpar de för att vara en del i att bryta gamla förtryckande könsmönster kring kvinnors och mäns roller i hemmet och i arbetslivet. Vanliga människor som tar sitt ansvar för att utveckla landet i en mer jämställd riktning. Dessa småbarnsmammor och småbarnspappor är hjältar. Därför blir jag extra upprörd när jag ser att företagen i Sverige inte tar sitt ansvar trots att det finns en tydlig lagstiftning.

I dag offentliggörs delar av Jämos pågående granskning av företagens jämställdhetsarbete. Nära 400 företag granskas i den första omgången och än så länge har bara 14 fått godkänt. Det är upprörande. Det finns ett djupt engagemang för jämställdhet i den svenska befolkningen. Lagen om jämställdhetsplaner på företag har funnits sedan 1994 och dessutom skärptes lagen 2001. Företagen har haft lång tid på sig att organisera ett effektivt jämställdhetsarbete.

Jag är besviken på de resultat som Jämo hitintills har fått fram inte bara som feminist och jämställdhetsförespråkare, utan också som lagstiftare. Ska inte en lag om krav på jämställdhetsplaner räcka för att företagen ska ta jämställdheten och sina anställdas rättigheter på allvar? Kan det behövas ytterligare lagskärpningar?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsministern vad hon avser att göra för att förmå företagen att följa jämställdhetslagen.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:165 besvarad av Statsrådet Nyamko Sabuni

den 22 november

Svar på fråga

2006/07:165 Jämställdhetslagen och företagen

Statsrådet Nyamko Sabuni

Veronica Palm har frågat näringsministern vad hon avser att göra för att förmå företagen att följa jämställdhetslagen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Inledningsvis vill jag säga att jag håller med Veronica Palm om att jämställdhetslagens krav på jämställdhetsplaner borde räcka för att företagen ska ta jämställdhet och sina anställdas rättigheter på allvar.

Jag är övertygad om att jämställdhetslagen har spelat en viktig roll under de mer än 25 år som lagen har funnits. Bestämmelsen om att arbetsgivare ska upprätta en skriftlig plan för sitt jämställdhetsarbete infördes redan 1992 i jämställdhetslagen och kravet på lönekartläggning har funnits sedan 1994 som ett resultat av den proposition som den borgerliga regeringen lade fram. Lagen skärptes ytterligare år 2001. Trots det är det bara drygt en tredjedel av alla arbetsgivare som har en jämställdhetsplan. Regeringen känner ett stort ansvar för att lagen är effektiv och att den efterlevs.

I sammanhanget kan nämnas att Diskrimineringskommittén i sitt slutbetänkande (SOU 2006:22) har lämnat flera förslag för att effektivare förebygga och motverka diskriminering. Betänkandet har remissbehandlats och förslagen bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Utgångspunkten i detta arbete är att lagstiftningen ska bli tydligare och tillsynen effektivare. Sanktionerna mot dem som bryter mot lagarna kan komma att bli mera kännbara än i dag.

Frågan om att underlätta för både kvinnor och män att förena arbetsliv och familjeliv prioriteras högt av denna regering. Regeringen bedömer att en skattereduktion bör införas för köp av hushållsnära tjänster.

Regeringen avser också att utvärdera de närmare förutsättningarna för att införa en jämställdhetsbonus som kan främja ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen. Självklart har arbetsgivarna också en viktig roll i detta sammanhang.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.