Jämställdheten inom trafiksäkerheten

Skriftlig fråga 2019/20:949 av Jessica Thunander (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-12
Överlämnad
2020-02-13
Anmäld
2020-02-14
Svarsdatum
2020-02-19
Sista svarsdatum
2020-02-19
Besvarad
2020-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Enligt uppgifter från Riksförbundet M Sverige finns allvarliga brister när det gäller jämställdheten inom trafiksäkerheten i bilar. Folksams skadestatistik visar att det för kvinnor är generellt 28 procent större risk att en skada ska leda till invaliditet. Whiplashskydd ger olika skyddseffekt för kvinnor och män, och för kvinnor är det högre risk att en skada ska leda till invaliditet.

En amerikansk undersökning har visat att det för kvinnor med säkerhetsbälte var 73 procent högre risk för allvarlig skada i en frontalkollision än för män med säkerhetsbälte. I undersökningen togs hänsyn till hur allvarlig kollisionen var, ålder, kroppsstorlek och bilens årsmodell.

Sedan mycket lång tid tillbaka gör man krocktester för att förbättra säkerheten i bilar. De krockdockor som nyttjas i dessa tester baseras dock på en genomsnittlig man. Riksförbundet M Sverige har länge krävt att även kvinnliga krocktestdockor ska ingå i de tester som görs. Enligt organisationen finns i dagsläget inga krav på att testerna även ska inkludera krockdockor som motsvarar en genomsnittlig kvinna.

Vänsterpartiet anser att rådande ordning är oacceptabel.

Med anledning av ovannämnda vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att verka för att åtgärder vidtas så att krocktester även inkluderar krockdockor som motsvarar en genomsnittlig kvinna?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:949 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2020/00419/TM

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:949 av Jessica Thunander (V)
Jämställdheten inom trafiksäkerheten

Jessica Thunander har frågat mig om jag avser att verka för att åtgärder vidtas så att krocktester även inkluderar krockdockor som motsvarar en genomsnittlig kvinna.

Krocktester som görs på fordon innan de har tillåtelse att komma ut på marknaden genomförs utifrån regelverk i FN:s ekonomiska kommitté för Europa (UNECE). UNECE:s krav på krockdocka är att den ska vara utformad efter olika kriterier så som längd, vikt, etc. Hos vissa fordonstillverkare har det tolkats som att dockan ska vara en genomsnittlig man.

Detta är en viktig fråga för regeringen. Krockskyddet ska vara detsamma för män och kvinnor. Därför har Sverige tagit upp frågan om behovet av kvinnliga krockdockor och vikten av att krockdockor representerar olika delar av befolkningen på UNECE:s årliga session för inlandstransporter (UNECE Inland Transport Committee) och i den berörda arbetsgruppen för passiv säkerhet, GRSP.

För att framgångsrikt kunna driva frågan vidare har Transportstyrelsen tillsammans med Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, och forskningscentret SAFER kartlagt huruvida dagens krockdockor är representativa för befolkningen, inklusive utifrån kön. Utifrån detta kunskapsunderlag har Transportstyrelsen drivit frågan aktivt. Vid GRSP:s senaste möte i december föreslogs att frågan skulle prioriteras. Jag följer detta arbete noga.

Stockholm den 18 februari 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.