Jämställdheten i Jönköpings län

Skriftlig fråga 2005/06:1134 av Krantz, Tobias (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-02
Anmäld
2006-03-06
Besvarad
2006-03-08
Svar anmält
2006-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 mars

Fråga 2005/06:1134 av Tobias Krantz (fp) till statsrådet Jens Orback (s)

Jämställdheten i Jönköpings län

Trots decennier av debatt och reformer är Sverige fortfarande inte jämställt. Jönköpings län utgör inget undantag. Kvinnor tjänar mindre än vad män gör. Särskilt frapperande är skillnaderna inom den offentliga sektorn. Kvinnorna i Jönköpings läns landsting tjänar i genomsnitt runt två tredjedelar av vad männen inom landstinget tjänar, enligt Statistiska centralbyråns statistik från 2004. Det motsvarar drygt 11 000 kr per månad.

Kvinnor utsätts för våld, hot och trakasserier. Under 2004 anmäldes 23 brott inom kategorin grov kvinnofridskränkning i Jönköpings län; under samma period anmäldes 51 brott inom kategorin våldtäkt (inklusive grov våldtäkt) @ allt enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. De orättmätiga löneskillnaderna och våldet mot kvinnor är två, sinsemellan till sin karaktär naturligtvis skilda, exempel på ett ojämställt samhälle.

Jag vill fråga statsrådet vilka åtgärder han avser att vidta i syfte att öka jämställdheten i Jönköpings län.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1134 besvarad av

den 8 mars

Svar på fråga 2005/06:1134 om jämställdheten i Jönköpings län

Statsrådet Jens Orback

Tobias Krantz har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta i syfte att öka jämställdheten i Jönköpings län. De jämställdhetsproblem som finns i Jönköpings län finns också i andra delar av landet. De åtgärder som regeringen kan vidta riktas därför inte till någon specifik region.

Löneskillnader mellan kvinnor och män finns i hela landet och inom de flesta områden. De löneskillnader som refereras till här, det vill säga medellön för anställda i Landstinget i Jönköpings län, kan till stor del förklaras av att jämförelsen baseras på alla kvinnors löner och alla mäns löner inom Landstinget i Jönköpings län. En stor del av kvinnorna arbetar som undersköterskor och sjuksköterskor där lönerna är lägre än inom de områden där många män i landstinget finns, nämligen som läkare. Löneskillnaderna mellan dessa två grupper är vanligtvis stora. Om det utöver dessa förklarade löneskillnader finns osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män är det arbetsgivarens sak att åtgärda detta enligt jämställdhetslagens krav på lönekartläggning, analys och handlingsplan för åtgärder.

För närvarande bereds inom Regeringskansliet en nationell handlingsplan mot könsdiskriminerande löneskillnader som regeringen utarbetar tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det är inte bara lönesättningen som kan ge osakliga löneskillnader utan också de faktorer som leder en person till det arbete hon eller han har i dag. Planen kommer därför att vara bred.

Våld mot kvinnor är ett allvarligt problem i samhället och är en prioriterad fråga för regeringen. Under år 2006 kan kommunerna tillsammans med ideella kvinno‑, tjej- och brottsofferjourer ansöka om medel, sammanlagt 77,5 miljoner kronor, hos länsstyrelsen för att utveckla omhändertagandet av våldsutsatta kvinnor och deras barn.

Utredningen om socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor (S 2005:4) gör för närvarande en översyn av socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor. Den 30 juni 2006 kommer utredaren bland annat att lämna förslag till hur socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor och deras barn ska kunna stärkas och förbättras.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.