Jämställdhet på svensk arbetsmarknad

Skriftlig fråga 2016/17:581 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-12-21
Överlämnad
2016-12-22
Sista svarsdatum
2017-01-05
Anmäld
2017-01-10
Svarsdatum
2017-01-16
Besvarad
2017-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Regeringen har valt att kalla sig feministisk – men det räcker inte med fina ord utan det krävs reformer och åtgärder framåt. Regeringens politik innebär att Sverige backar på område efter område, särskilt när det gäller jämställdhet.

Att den feministiska regeringen saknar reformer för ett jämställt Sverige ger sig uttryck genom att kvinnor är sjukskrivna i högre grad än män, genom ett lågt arbetskraftsdeltagande bland utrikes födda kvinnor och genom ett växande kvinnoförtryck i vissa områden.

För att förbättra utrikes födda kvinnors jobbchanser behövs en rad olika åtgärder och insatser.  Tyvärr är regeringens inriktning på jämställdhetspolitiken otillräcklig – där förslag om en ny jämställdhetsmyndighet och kvotering till bolagsstyrelser inte möter de stora samhällsproblemen på området.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka insatser avser statsrådet att vidta för att öka jämställdheten bland utrikes födda kvinnor på svensk arbetsmarknad?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:581 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Svar på fråga 2016/17:581 Jämställdhet på svensk arbetsmarknad av Jenny Petersson (M)

Jenny Petersson har frågat mig vilka insatser jag avser att vidta för att öka jämställdheten bland utrikes födda kvinnor på svensk arbetsmarknad.

Sysselsättningen är lägre för kvinnor än för män, såväl bland utrikes födda som bland inrikes födda. Att öka sysselsättningen bland kvinnor, oavsett var de är födda, är en jämställdhetsutmaning. Utrikes födda kvinnors sysselsättningsgrad är fortsatt oacceptabelt låg. Flera åtgärder har vidtagits för att öka utrikes födda kvinnors sysselsättning.

Sedan regeringen tillträdde har 120 000 fler personer ett jobb. Fler än hälften av dessa är kvinnor och närmare tre av fyra är utrikes födda. Sysselsättningen ökar och arbetslösheten minskar.

Regeringen har gett 59 myndigheter och en organisation ett särskilt regeringsuppdrag att integrera ett jämställdhetsperspektiv i all sin verksamhet, en av dessa myndigheter är Arbetsförmedlingen. Inom Regeringskansliet bedrivs ett intensifierat arbete med att jämställdhetsintegrera centrala beslutsprocesser vid alla departement. Regeringen avser även att inrätta en jämställdhetsmyndighet. Myndigheten ska bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.

En särskild utredare fick i februari 2016 i uppdrag att se över föräldraförsäkringen och föreslå åtgärder för att försäkringen i högre grad än i dag ska bidra till jämställdhet på arbetsmarknaden och ett jämställt föräldraskap.

Regeringen har också tillsatt utredningen om en modern föräldraförsäkring. Den 28 oktober 2016 lämnade utredningen förslag om begränsning av rätten till föräldrapenning för föräldrar som kommer till Sverige med barn som är över två år. Möjligheten för kommuner att bevilja nya vårdnadsbidrag upphörde från och med den 1 februari 2016.

Andelen som går till arbete eller utbildning efter avslutad etableringsplan har ökat, men är fortfarande på för låg nivå. Regeringen vill förenkla och effektivisera etableringsuppdraget. En departementskrivelse har remitterats med förslag på reformer i etableringsuppdraget. Regeringen har också i budgetpropositionen för 2017 aviserat flera insatser för bland annat personer med kort utbildning.

Stockholm den 16 januari 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.