jämställdhet inom polisen

Skriftlig fråga 2002/03:756 av Särnblad Stoors, Anneli (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-04-04
Anmäld
2003-04-04
Besvarad
2003-04-09
Svar anmält
2003-04-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 april

Fråga 2002/03:756

av Anneli Särnblad Stoors (s) till justitieminister Thomas Bodström om jämställdhet inom polisen

Polisutbildningen fortsätter att vara populär vilket är mycket glädjande med tanke på den stora pensionsavgången inom polisväsendet.

När vi ser på andelen kvinnor som söker till polisutbildningen har det ökat något. Enligt Rikspolisstyrelsens uppgifter är i dag 36 % av de sökande kvinnor.

Enligt några kvinnliga sökande som har kontaktat mig så kan det dock vara svårt att komma in på utbildningen. Trots att man klarar alla test så antas man inte. När det gäller jämställdheten inom polisväsendet har man som mål att det i framtiden ska vara hälften kvinnor i kåren. Ser man till antalet kvinnliga chefer inom polisen så är det i dag en majoritet av män som besitter dessa poster.

Min fråga till justitieministern är:

Avser ministern att genomföra några särskilda åtgärder för att öka jämställdheten inom polisen och få fler kvinnor att söka till polisyrket i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:756 besvarad av

den 9 april

Svar på fråga 2002/03:756 om jämställdhet inom polisen

Justitieminister Thomas Bodström

Anneli Särnblad Stoors har frågat mig om jag avser att vidta några särskilda åtgärder för att öka jämställdheten inom polisen och få fler kvinnor att söka till polisyrket i framtiden.

Jämställdhet inom polisen har stor betydelse för polisens legitimitet och trovärdighet. Det är viktigt att olika kunskaper och erfarenheter kan tillföras polisen och användas i arbetet. En balanserad sammansättning av personal med olika ålder, etnicitet, kön, bakgrund och erfarenhet kan bidra till nytänkande och öppenhet och därmed till ökad effektivitet.

Alla myndigheter ska enligt jämställdhetslagen verka för att jämställdhet uppnås i arbetslivet. Polisen har inte något uttalat mål om att en viss andel av de anställda ska vara kvinnor, men man arbetar aktivt för att andelen kvinnor ska öka. När det gäller rekrytering till polishögskolan, där i dag omkring en tredjedel av såväl sökande som antagna är kvinnor, bedriver polisen bland annat marknadsföringsinsatser direkt riktade till kvinnor.

Det återstår mycket arbete innan polisen kan sägas vara en helt jämställd arbetsplats. Det är därför viktigt att polisen anstränger sig ytterligare för att driva jämställdhetsarbetet framåt. Jag ser däremot inte att regeringen, utöver de övergripande målen för ökad jämställdhet inom polisorganisationen, bör styra polisen ytterligare när det gäller rekrytering av kvinnor till polishögskolan. Polisen har ett självständigt ansvar i detta avseende.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.