Jämställdhet inom de gröna näringarna

Skriftlig fråga 2017/18:418 av Kristina Yngwe (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-06
Överlämnad
2017-12-06
Anmäld
2017-12-07
Svarsdatum
2017-12-13
Sista svarsdatum
2017-12-13
Besvarad
2017-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I svallvågorna av den revolution som metoo-kampanjen visat sig vara så har uppropet även nått de gröna näringarna. Drygt 1 000 kvinnor verksamma inom de gröna näringarna, däribland jag själv, har skrivit under uppropet #skiljagnarnafrånvetet för att sätta fokus på de negativa upplevelser kopplade till kön och sexism som flera kvinnor i det gröna näringslivet vittnat om. Det handlar om utsatthet och kränkningar men också om sunkiga värderingar, normer och kultur. I uppropet efterfrågas att det gröna näringslivet, SLU, intresseorganisationer och direkt berörda myndigheter ska sätta jämställdhetsfrågan högt på agendan för att få till stånd en diskussion som ger en bestående förändring i hela det gröna näringslivet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Hur ämnar statsrådet verka för att de gröna näringarna ska vara en sund, trygg och sjyst för både kvinnor och män att verka i?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:418 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)




Svar på fråga 2017/18:418 av Kristina Yngwe (C)
Jämställdhet i de gröna näringarna

Kristina Yngwe har frågat mig hur jag ämnar verka för att de gröna näringarna ska vara en sund, trygg och sjyst för både kvinnor och män att verka i.

För att de gröna näringarna, liksom alla näringar, ska kunna vara sunda, trygga och sjysta för både kvinnor och män behövs ett jämställt samhälle. Kränkningar och förminskande av kvinnor, som har framkommit i #Metoo-uppropet, är helt oacceptabla. Regeringen har beslutat att ett jämställdhetsperspektiv ska ingå i all politik som påverkar människors villkor, så att alla kvinnor och män, flickor och pojkar kan leva jämställda liv. Strategin jämställdhetsintegrering innebär att ett jämställdhetsperspektiv finns med i all verksamhet och i alla steg i beslutsfattandet. Detta gäller också regeringens utformning av politiken som berör de gröna näringarna, t.ex. i utformningen av skogsprogrammet och den kommande propositionen för en sammanhållen landsbygdspolitik. Arbetsgivare har en skyldighet att arbeta förebyggande för att motverka diskriminering och verka för lika rättigheter och möjligheter enligt diskrimineringslagen. Sexuella trakasserier är också förbjuden enligt lagen. Vidare finns skyldigheter enligt arbetsmiljölagen att förebygga, trakasserier, hot och kränkningar på arbetsplatser.

Sveriges lantbruksuniversitet fick tillsammans med övriga lärosäten i uppdrag att under 2016 ta fram en plan för hur man avser utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering. SLU har i sin plan särskilt identifierat två utvecklingsområden. För det första kantas de akademiska karriärvägarna av villkor som får skilda konsekvenser för kvinnor och män. För att hantera detta görs riktade insatser inom bl.a. rekrytering och resursfördelning. För det andra är könsfördelningen inom SLU:s utbildningar i många fall ojämn. De skogliga utbildningarna domineras av män och de djurrelaterade utbildningarna domineras av kvinnor. För denna del gör SLU riktade insatser inom bl.a. studentrekrytering.

Regeringen avser att under 2018 överlämna en proposition till riksdagen med förslag på satsningar för en politik för Sveriges landsbygder. Jämställda villkor för kvinnors och mäns företagande, entreprenörskap och företagsutveckling, inte minst för små företag, är en viktig förutsättning och därför en utgångspunkt i den kommande propositionen.

Regeringen följer frågan om jämställda villkor i de gröna näringarna, bl.a. inom ramen för arbetet med det nationella skogsprogrammet och ser att skogssektorn under flera år har arbetat med frågan, till viss del med stor framgång. Arbetet behöver dock fortsätta för att uppnå såväl riksdagens som regeringens mål för jämställdhetspolitiken och mål i den branschgemensamma strategin för att utveckla skogssektorns konkurrenskraft. Skogsägarföreningarna och skogsnäringen har ett stort ansvar för att möjliggöra att kvinnor och män har samma makt och likvärdiga villkor inom skogssektorn.

Stockholm den 13 december 2017

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.