Jämställdhet i myndigheter

Skriftlig fråga 2005/06:529 av Acketoft, Tina (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-01
Anmäld
2005-12-01
Besvarad
2005-12-07
Svar anmält
2005-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 december

Fråga 2005/06:529 av Tina Acketoft (fp) till statsrådet Jens Orback (s)

Jämställdhet i myndigheter

Justitieminister Thomas Bodström har hotat med en lagstiftning på 40 % kvinnor i börsbolagens styrelser. Häromdagen anordnades i Rosenbad en hearing om hur en lagstiftning skulle kunna se ut. Det är med andra ord troligt att den socialdemokratiska regeringen snart kommer med ett lagstiftningsförslag. Men regeringen väljer återigen att ensidigt fokusera på den skeva representationen av kvinnor i näringslivets toppar och bolagsstyrelser. Samtidigt har JämO genomfört en omfattande granskning av elva större myndigheter och Regeringskansliet. I en rapport har JämO nu sammanställt resultaten. För nio av myndigheterna har granskningen avslutats. Vid CSN och Jordbruksverket har man konstaterat enstaka fall av osakliga löneskillnader som ska korrigeras. Granskningen av den statliga sektorn visar att myndigheterna har stora brister i kunskaper om lagstiftningen.

JämO:s bedömning är att man på Rikspolisstyrelsen (RPS), Läkemedelsverket, Livsmedelsverket, Domstolsverket och CSN inte har gjort några framsteg. Regeringen bestämmer inte hur myndigheterna ska tillämpa en lag eller hur de ska besluta i olika ärenden, men man fastställer mål, riktlinjer och resursfördelning för myndigheternas verksamhet. Det är sålunda märkligt att jämställdhetsarbetet tydligen kunnat ha en så underordnad ställning under en så lång tid inom de statliga myndigheterna.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka medvetenheten, kunskapen och den faktiska jämställdheten inom de statliga myndigheterna?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:529 besvarad av

den 7 december

Svar på fråga 2005/06:529 om jämställdhet i myndigheter

Statsrådet Sven-Erik Österberg

Tina Acketoft har frågat statsrådet Jens Orback vilka åtgärder han avser att vidta för att öka medvetenheten, kunskapen och den faktiska jämställdheten inom de statliga myndigheterna.

Frågan har överlämnats till mig.

Inledningsvis vill jag säga att det är riktigt att regeringen är oroad över den skeva representationen av kvinnor i näringslivets toppar och bolagsstyrelser. Detta är dock inte som Tina Acketoft skriver ett uttryck för att regeringen ensidigt väljer att fokusera på den frågan. I stället är det så att jämställdhetsarbetet måste bedrivas på alla fronter. Jag vill understryka att regeringen även noga följer utvecklingen när det gäller fördelningen mellan kvinnor och män på ledande befattningar inom statsförvaltningen. Här går utvecklingen åt rätt håll, bland myndighetscheferna var andelen kvinnor 33 % i juli 2005 mot endast 17 % år 1993.

Att det som Jämställdhetsombudsmannen (JämO) kommit fram till i sin granskning av elva statliga myndigheter finns brister i myndigheternas jämställdhetsarbete är bekymmersamt. Staten ska vara en attraktiv arbetsgivare och de anställda vid statliga myndigheter ska veta att jämställdhetsarbetet på deras arbetsplats tas på allvar. Vi har världens tuffaste lagstiftning på området och regeringen förutsätter att myndigheterna känner till och följer de regelverk som finns. I den svenska förvaltningsmodellen med självständiga myndigheter blir regeringens styrning av myndigheterna av central betydelse. Därför arbetar vi kontinuerligt med att förbättra styrningen genom tydliga målformuleringar, bättre uppföljning och utbildningsinsatser. Det är så vi kan se till att jämställdhetsarbetet på myndigheterna förbättras.

I de redovisningar av kompetensförsörjningen som myndigheterna årligen lämnar till regeringen sedan 1997 har mål och insatser avseende jämställdheten varit en central del. Min bedömning är att det på många statliga arbetsplatser bedrivs ett engagerat arbete för att uppnå jämställdhet.

I det här sammanhanget kan det vara värt att nämna att regeringen har för avsikt att ge den nya förvaltningspolitiska myndigheten Verket för förvaltningsutveckling (VERVA) i uppdrag att föreslå hur ett jämställdhetsperspektiv kan beaktas i de utvecklingsinsatser som verket genomför och som riktar sig till den statliga förvaltningen.

När det gäller uppföljning av hur regelverken följs har JämO till uppgift att bevaka hur lagen om jämställdhet i arbetslivet efterlevs. Tillsynen gäller också de statliga myndigheterna. Granskningen leder till positiva effekter vilket bland annat den undersökning som Tina Acketoft hänvisar till tydligt visar. Regeringen har i budgetpropositionen avseende 2006 föreslagit att anslaget till JämO ska utökas med 6 miljoner kronor. Detta för att myndigheten i första hand ska kunna öka sina insatser med att granska och stödja arbetsgivares lönekartläggning, vilket jag anser vara en mycket viktig del av jämställdhetsplanen. Detta tillskott medför också ökade möjligheter för myndigheten att granska och följa upp jämställdhetslagens krav på aktiva åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.