Jämställda löner

Skriftlig fråga 2006/07:404 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-20
Anmäld
2006-12-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-01-08
Svar anmält
2007-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 december

Fråga

2006/07:404 Jämställda löner

av Ulf Holm (mp)

till statsrådet Nyamko Sabuni (fp)

Jämo redovisade för en månad sedan en avstämning av dess granskning av arbetsgivarnas arbete med jämställda löner. Av 102 granskade arbetsgivare var det bara 14 ärenden som kunnat avslutas med att arbetsgivaren lever upp till lagens krav. Övriga arbetsgivare har fått anmärkning och alltså ombetts att inkomma med kompletteringar. Av totalt 384 arbetsgivare som ingår i en första etapp har drygt 30 % begärt att få anstånd, enligt Jämos pressmeddelande den 11 november 2006.

Detta är enligt mig en ganska skrämmande läsning eftersom lagen om att arbetsgivare med minst tio anställda ska genomföra en lönekartläggning och ha handlingsplan för jämställda löner tillkom redan 1994 och skärptes redan 2001. Lagen borde alltså vara väl känd för alla arbetsgivare. Lönekartläggningen är enligt mig oerhört viktig eftersom arbetsgivaren ska redovisa resultatet i en handlingsplan och om så behövs ta fram tidsplan och kalkyl för att korrigera könsrelaterade löneskillnader.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga vad statsrådet avser att göra för att säkerställa att arbetsgivare följer gällande lagstiftning om lönekartläggning och ha en handlingsplan för jämställda löner.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:404 besvarad av Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

den 8 januari

Svar på fråga

2006/07:404 Jämställda löner

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Ulf Holm har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa att arbetsgivare följer gällande lagstiftning om lönekartläggning och har en handlingsplan för jämställda löner.

Jag är överens med Ulf Holm om att lönekartläggningen är viktig i arbetet för att korrigera könsrelaterade löneskillnader. Osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män är inte acceptabla. Principen om lika lön för lika eller likvärdigt arbete är självklar och fastställd i jämställdhetslagen (1991:433). Om det finns löneskillnader som beror på kön har arbetsgivaren enligt jämställdhetslagen skyldighet att åtgärda detta.

Jämställdhetslagen, som har funnits i mer än 25 år, har spelat en viktig roll när det gäller jämställdhet i arbetslivet. Lagen har skärpts åtskilliga gånger och den skärpning av lagen som skedde i januari 2001 ledde till större krav på arbetsgivarna när det gäller lönefrågor. Jag håller med Ulf Holm om att lagen borde vara väl känd för alla arbetsgivare.

Diskrimineringskommittén lämnade i sitt slutbetänkande (SOU 2006:22) flera förslag för att effektivare förebygga och motverka diskriminering. Betänkandet har remissbehandlats och förslagen bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Utgångspunkten i detta arbete är att lagstiftningen ska bli tydligare och tillsynen effektivare. Sanktionerna mot dem som bryter mot diskrimineringsförbudet kan komma att bli mer kännbara än i dag.

 

Intressenter

Frågeställare

Besvarad av

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.