Till innehåll på sidan

Jämställda löner i Regeringskansliet

Skriftlig fråga 2006/07:221 av Adolfsson Elgestam, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-24
Anmäld
2006-11-28
Besvarad
2006-11-29
Svar anmält
2006-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 november

Fråga

2006/07:221 Jämställda löner i Regeringskansliet

av Carina Adolfsson Elgestam (s)

till statsrådet Nyamko Sabuni (fp)

Enligt en granskning som tidningen Dagens Industri har gjort bland de 66 sakkunniga i den borgerliga regeringen tjänar männen betydligt mer än kvinnorna. Manliga sakkunniga tjänar 44 000 kr i månaden i genomsnitt mot 38 500 kr för de kvinnliga.

Jag vill fråga det för jämställdhetspolitiken ansvariga statsrådet vilka åtgärder hon tänker vidta med anledning av dessa löneskillnader mellan män och kvinnor i Regeringskansliet.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:221 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 29 november

Svar på fråga

2006/07:221 Jämställda löner i Regeringskansliet

Näringsminister Maud Olofsson

Carina Adolfsson Elgestam har frågat statsrådet Nyamko Sabuni vilka åtgärder hon tänker vidta med anledning av löneskillnaderna mellan män och kvinnor som är anställda som politiskt sakkunniga i Regeringskansliet. Frågan har överlämnats till mig som vice statsminister.

Frågan avser en granskning som tidningen Dagens Industri gjort där det framgår att män som anställts som politiskt sakkunniga i genomsnitt har högre lön än kvinnor som anställts som politiskt sakkunniga.

Låt mig inledningsvis säga att osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män inte är acceptabla. Principen om lika lön för lika eller likvärdigt arbete är självklar och fastställd i jämställdhetslagen. Om det finns löneskillnader som beror på kön har arbetsgivaren enligt jämställdhetslagen skyldighet att åtgärda detta. Det gäller även politiskt anställda tjänstemän i Regeringskansliet.

De löneuppgifter Dagens Industri redovisar är bara en del av de politiskt sakkunnigas löner. Vi är fortfarande mitt i rekryteringsprocessen. Hittills finns uppgifter i lönesystemet för bara knappt hälften av det antal politiskt sakkunniga som beräknas anställas.

Lönen bestäms utifrån arbetsuppgifterna och ansvarsnivåer som respektive politiskt sakkunnig har. En genomgång av den information som finns inrapporterad i lönesystemet visar inte på några osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor.

Jag kan därmed inte se att frågan föranleder någon särskild åtgärd från regeringens sida.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.