Till innehåll på sidan

Jämnare könsfördelning bland polisstuderande och polischefer

Skriftlig fråga 2007/08:513 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-18
Anmäld
2007-12-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-01-09
Svar anmält
2008-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga

2007/08:513 Jämnare könsfördelning bland polisstuderande och polischefer

av Ameer Sachet (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Färre kvinnliga polisstuderande urholkar jämställdhetsmålen och kompetensen inom polisyrket.

Enligt en enkät från Rikspolisstyrelsen hoppade var fjärde sökande till polisutbildningens höstterminen av redan under antagningsprocessen. Av avhopparna var det tre gånger fler kvinnor än män och deras skäl var att de inte trodde sig klara de fysiska testerna.

Trots att utbildningsplatserna blivit fler de senaste åren så har andelen kvinnliga polisstuderande sjunkit kraftigt. De var bara 27 procent under höstterminen 2007.

Det kan vara svårt för kvinnliga poliser att bli rättvist behandlade och bedömda i en organisation som historiskt präglats av män och mäns värderingar om hur en ”bra” polis ska vara. Inte minst fysisk styrka torde ha övervärderats.

Den skeva könsbalansen bland polisstuderande lär resultera i ännu färre kvinnliga polischefer i framtiden, vilket i sin tur gör det ännu svårare att förändra normer och attityder i organisationen i riktning mot en jämställd poliskår med en kompetens som inte bara handlar om styrka och vapen.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till justitieminister

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att få en jämnare könsfördelning bland de polisstuderande och därmed på sikt också en jämnare könsfördelning på olika chefsbefattningar?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:513 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 9 januari

Svar på frågorna

2007/08:513 Jämnare könsfördelning bland polisstuderande och polischefer

2007/08:532 Kvinnliga polisstuderande

Justitieminister Beatrice Ask

Ameer Sachet har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att få en jämnare könsfördelning bland de polisstuderande och därmed på sikt också en jämnare könsfördelning på olika chefsbefattningar.

Hillevi Engström har frågat mig vad jag avser att göra för att fler kvinnor ska söka och antas till polisutbildningen.

Båda frågorna är ställda mot bakgrund av att andelen kvinnliga polisstuderande har blivit färre till den senaste intagningen höstterminen 2007. Jag har därför valt att besvara frågorna i ett sammanhang.

För att polisen bättre ska kunna svara upp mot medborgarnas krav är det viktigt att personalsammansättningen i polisorganisationen speglar det samhälle vi lever i. Det är därför viktigt att vi får fler kvinnor inom polisen. Jag vill även betona att andelen och antalet kvinnliga poliser ökar. Under senaste femårsperioden har andelen kvinnliga poliser ökat med drygt 4 procentenheter.

Andelen sökande och antagna kvinnor till polisutbildningen har varit ca 40 procent de senaste åren. Till antagningen höstterminen 2007 minskade dock andelen kvinnor till 27 procent. Enligt uppgift från Rikspolisstyrelsen (RPS) berodde detta bland annat på att flera av kvinnorna hoppade av redan innan de fysiska testerna hade påbörjats. RPS kommer med anledning av detta att följa upp orsakerna till avhoppen och se över hur urvalsprocessen kan förbättras.

Det bör också uppmärksammas att andelen antagna kvinnor till polisutbildningen till antagningen januari 2008 uppgår till 42 procent, vilket indikerar att nedgången under höstterminen 2007 var tillfällig.

Inom polisen vidtas en rad åtgärder för att öka andelen kvinnor i chefsbefattning. Kvinnor erbjuds till exempel ledarskapsutbildning, bredvidtjänstgöring och mentorskapsprogram. Platsannonser formuleras så att de är könsneutrala och särskilda ansträngningar görs för att få fler kvinnor att söka chefsbefattningar.

Vidare har regeringen tillsatt en utredning som ska se över polisutbildningen. Den leds av Anders Danielsson. Utredningen ska bland annat granska dagens utbildning vad avser antagningskrav, rekryteringsprocess samt grund- och vidareutbildningen.

I uppdraget ingår bland annat att kartlägga och analysera de behov och förväntningar som finns på polisorganisationen i fråga om etnisk mångfald, jämställdhet, polisverksamhet i glesbygd och storstad samt en breddad rekrytering till polisyrket. Om utredningen finner att något krav gör det svårare för kvinnor eller personer med utländsk bakgrund att bli antagna till polisutbildningen ska det kommenteras och motiveras särskilt.

Utredningen ska slutredovisas senast den 30 mars 2008.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.