Jakt i djupsnö på dräktiga älgkor

Skriftlig fråga 2022/23:287 av Malin Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-01-30
Överlämnad
2023-01-31
Anmäld
2023-02-01
Svarsdatum
2023-02-08
Sista svarsdatum
2023-02-08
Besvarad
2023-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

I både lokalmedier hemma i Västernorrland och i jakttidningar har vi den senaste veckan kunnat läsa om ett skogsbolag, som på sina marker utanför Örnsköldsvik plogade upp skogsbilvägar för att jaga kvarvarande älgkor och älgkalvar på jaktårets tilldelning av älg.

Detta skapade förutom rubriker i våra tidningar också protester från många håll. Jägareförbundet Mitt Norrland ville stoppa skogsbilagets planerade jakt på älg i djupsnö och begärde i enlighet med 2 § andra stycket jaktförordningen att Länsstyrelsen Västernorrland skulle stoppa jakten utanför Örnsköldsvik. Länsstyrelsen såg dock inget behov av ett jaktstopp.

Vi i Sverige har en unik jakttradition med en jaktetik vi ska vara stolta över och vårda väl. Jaktetiken är de regler vi jägare sätter för oss själva. Det handlar om att respektera viltet, hundarna och våra jaktkamrater. När vi jägare utbildar oss till jägare och läser jägarexamen är det första vi får lära oss att vi ska vara aktsamma mot viltet och naturen samt att vi ska jaga på ett sätt så att viltet inte utsätts för onödigt lidande.

Älgkorna är dräktiga denna tid på året och kan kasta sina foster om de utsätts för stress. En älgko är dräktig åtta månader och har denna tid gått ungefär halva dräktighetstiden, och kalvfostren är stora som rådjur.

Älgjakten de ville bedriva var på 10 älgkor och 36 kalvar inom Björna älgskötselområde. Detta område har i år också fått stora snömängder, vilket gör jakten än mer oetisk. Trots att älgen är ett stort djur så är det även mycket påfrestande för älgar att röra sig i detta snödjup.

Nu ställs jakten in för denna gång, och enligt Örnsköldsviks Allehanda är det renskötselsskäl som gör att skogsbolaget stoppar den planerade älgjakten. Det befinner sig renar i området och om jakt bedrivs där finns det en risk att renarna lämnar området tidigare än vad som är tänkt. Så denna gång räddade renarna älgarna, men problemet kvarstår. Det finns även andra områden i landet där det sker januarijakt på älg som ifrågasätts, och detta är inte första gången som ett stort skogsbolag vill bedriva jakt på älg som skapar protester ur ett etiskt perspektiv.

Med anledning av detta vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Vad anser ministern om januarijakt på dräktiga älgkor i djupsnö, och överväger ministern några åtgärder för att begränsa djupsnöjakt på älgko?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:287 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)


Svar på fråga 2022/23:287 av Malin Larsson (S)
Jakt i djupsnö på dräktiga älgkor

Malin Larsson har frågat mig vad jag anser om januarijakt på dräktiga älgkor i djupsnö, och om jag överväger några åtgärder för att begränsa djupsnöjakt på älgko.

Naturvårdsverket ska minst en gång vart sjätte år se över jakttiderna och föreslå ändringar till regeringen. Den tidigare regeringen ändrade jakttiderna genom ett beslut den 6 maj 2021 om ändring i jaktförordningen (1987:905). Förordningsändringen trädde i kraft den 1 juli 2021, då det nya jaktåret började. Länsstyrelsen har möjlighet att begränsa jakttider för en viss viltart om det behövs med hänsyn till snö-, is- eller temperaturförhållanden.

Den här regeringens utgångspunkt är att den operativa viltförvaltningen så långt som möjligt ska vara decentraliserad. I dagsläget har den nya förordningen varit i kraft under drygt en säsong och jag avser att följa utvecklingen noga.

Stockholm den 8 februari 2023

Peter Kullgren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.