It-kompetens
Skriftlig fråga 2017/18:676 av Lotta Olsson (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-01-29
- Överlämnad
- 2018-01-29
- Anmäld
- 2018-01-30
- Svarsdatum
- 2018-02-07
- Sista svarsdatum
- 2018-02-07
- Besvarad
- 2018-02-07
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Peter Eriksson (MP)
Efter haveriet på Transportstyrelsen kan vi konstatera att det finns brister när det gäller it-kompetensen och kunskapen om faran med ett digitaliserat samhälle hos såväl berörd myndighet som sittande regering.
Vårt samhälle står inför kännbara förändringar i och med att stora delar av samhällets verksamheter kommer att digitaliseras. Detta kommer att kräva en högre it-kompetens, inte bara i Regeringskansliet och på Transportstyrelsen, utan överallt i samhället.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson följande:
Hur avser statsrådet att säkerställa en förbättrad it-kompetens inom regering, myndigheter och samhället i stort?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:676 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)
Svar på fråga 2017/18:676 av Lotta Olsson (M)
It-kompetens
Lotta Olsson har frågat mig hur jag avser att säkerställa en förbättrad it-kompetens inom regering, myndigheter och samhället i stort.
I maj förra året beslutade regeringen digitaliseringsstrategin ”För ett hållbart digitaliserat Sverige”. Det övergripande målet är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Digital kompetens är en av de viktigaste förutsättningarna för att nå det övergripande målet och är därför ett av fem områden där regeringen i strategin satt upp delmål.
Regeringen har tagit initiativ för att stärka den digitala kompetensen på olika sätt: Regeringen har beslutat en digitaliseringsstrategi för hela skolväsendet. Målet är att det svenska skolväsendet ska vara ledande i att använda digitaliseringens möjligheter på bästa sätt. Strategin följs upp med en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om att arbeta tillsammans för att förverkliga strategin. Regeringen har också beslutat om förändringar i styrdokumenten för grundskola-, gymnasie- och vuxenutbildning, bl.a. när det gäller skolans uppdrag för att stärka elevers digitala kompetens.
Statens medieråd och Myndigheten för press, radio och tv har på uppdrag av regeringen gjort en kartläggning av insatser för att öka digital kompetens och medie- och informationskunnighet hos befolkningen. Kartläggningen visar att en rad olika aktörer på lokal, regional och nationell nivå arbetar med digital kompetens för olika målgrupper. Kunskapscentret Nordicom har tillförts 500 000 kronor för att ta fram ytterligare kunskapsunderlag.
Regeringen tillför 25 miljoner kronor till de regionala biblioteksverksamheterna i tre år för en digital satsning på stärkt källkritik.
Regeringen satsar 55 miljoner kronor på en kompetenssatsning för digitalisering i plan- och byggprocessen.
Tillväxtverket har i uppdrag att stärka den digitala kompetensen i näringslivet genom rådgivande och stödjande insatser där digitaliseringslyftet är en av regeringens mest betydande satsningar med 78 miljoner kronor riktade till små och medelstora företag.
När det gäller offentlig förvaltning har regeringen beslutat att inrätta en myndighet för digitalisering av den offentliga sektorn. Myndigheten ska arbeta med att utveckla, samordna och stödja digitaliseringen av statliga myndigheter, kommuner och landsting, insatser som på olika sätt, direkt och indirekt, kommer bidra till ökad digital kompetens i offentlig verksamhet.
Vid möten i Digitaliseringsrådet har frågorna om digital kompetens och digital delaktighet framhållits som mycket viktiga. Som ett resultat av detta har regeringen beslutat om dels ett bidrag för aktiviteter som främjar digital delaktighet, dels att göra en förstudie av att införa internetombud inom vård och omsorg och dels att inrätta ett användarråd för att öka delaktighet för personer med funktionsnedsättning.
Stockholm den 7 februari 2018
Peter Eriksson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.