Israel och folkrätten

Skriftlig fråga 2000/01:1502 av Ruwaida, Yvonne (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-07-10
Besvarad
2001-07-13
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 juli

Fråga 2000/01:1502

av Yvonne Ruwaida (mp) till utrikesminister Anna Lindh om Israel och folkrätten

Israels premiärminister Ariel Sharon sade den 3 juli 2001 att Israel kommer att fortsätta att döda misstänkta palestinier. Minst 24 personer har dödats vid 19 israeliska militära attacker på ockuperad mark. Dessa dödsskjutningar föregås inte av en rättegång, utan kan ses som olagliga avrättningar eller mord. Dessa avrättningar sker inte i tysthet utan försvaras öppet av ledande politiker som premiärministern och försvarsministern, och utgör ett flagrant brott mot folkrätten.

Hur avser utrikesministern agera för svensk del, i EU och i FN för att förmå staten Israel att upphöra med ovan nämnda avrättningar?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1502 besvarad av

den 13 juli

Svar på fråga 2000/01:1502 om Israel och folkrätten

Utrikesminister Anna Lindh

Yvonne Ruwaida har frågat mig hur jag avser att agera för att svensk del i EU och FN för att förmå staten Israel att upphöra med utomrättsliga avrättningar. Hon hänvisar till ett uttalande som premiärminister Sharon skulle ha gjort den 3 juli om att Israel kommer att fortsätta att döda misstänkta palestinier.

EU ser mycket allvarligt på frågan. Utomrättsliga avrättningar utgör en grov kränkning av den rätt till liv som garanteras i art. 6 i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter liksom av de garantier i samma konvention som berör rätten till opartisk rättegång för personer misstänkta för brott. Utomrättsliga avrättningar är även oförenliga med ett demokratiskt rättssamhälle vilket vi vid upprepade tillfällen fastslagit både i EU-uttalanden under det svenska ordförandeskapet och i direktkontakter med israeliska företrädare. Frågan har också tagits upp i FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna. Jag har rest dessa frågor i samtal direkt med premiärminister Sharon och utrikesminister Peres dock utan att få de utfästelser från deras sida som jag skulle önskat. Beklagligtvis har under senare tid händelser inträffat t.ex. den 1@2 juli som av alla tecken att döma varit sådana avrättningar. Detta föranledde ett förnyat EU-uttalande den 3 juli i bl.a. denna fråga.

Jag kan försäkra frågeställaren att Sverige och EU kommer att fortsätta att följa frågan och ta upp den såväl direkt med Israel som inom FN-systemets ramar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.