Isoleringskrav på fritidsboende

Skriftlig fråga 2007/08:431 av Nordén, Marie (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-07
Anmäld
2007-12-07
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-12-18
Svar anmält
2007-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 december

Fråga

2007/08:431 Isoleringskrav på fritidsboende

av Marie Nordén (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

I hus som byggs för permanent boende kräver byggnadslagen att de ska isoleras för en god energihushållning, enligt våra miljömål. För fritidshus med färre än tre lägenheter finns det ett undantag från isoleringskravet, utan att specificera storleken på vare sig husets eller lägenheternas boendeyta.

I dag kan vi se fritidshus som byggs i allt större storlek, det kan röra sig om flera hundra kvadratmeter, och trots att det kan handla om hus som främst ska användas under vintertid på vintersportorter, väljer många att inte isolera. Detta leder naturligtvis till onödigt hög energiförbrukning när husen ska värmas upp.

Är miljöministern beredd att verka för att ändra bygglagstiftningen för att stoppa slöseriet av energi, åtminstone på vintersportorter?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:431 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 18 december

Svar på fråga

2007/08:431 Isoleringskrav på fritidsboende

Miljöminister Andreas Carlgren

Marie Nordén har frågat mig om jag är beredd att verka för att ändra bygglagstiftningen för att stoppa slöseriet av energi, åtminstone på vintersportorter.

Låt mig inledningsvis slå fast att det är angeläget att minska energianvändningen i bebyggelsen. Byggreglerna är ett viktigt styrmedel för att driva energieffektiva lösningar och energieffektivt byggande framåt. Det är därför viktigt att energihushållningskraven kontinuerligt ses över och skärps i takt med teknikutvecklingen.

Energianvändningen i det svenska fritidshusbeståndet motsvarar en mycket liten andel av den totala energianvändningen i våra bostäder, ca 2 procent och antalet årligen nytillkomna fritidshus är marginell. Det kan också ifrågasättas huruvida det är kostnadseffektivt att ställa samma energikrav på fritidshus som för övrig bebyggelse eftersom fritidshusen endast används under en begränsad tid varje år.

De allmänna bestämmelserna i byggnadsverkslagen (BVL) och byggnadsverksförordningen (BVF) avseende energi undantar inte fritidshusen. Dock undantas fritidshus från kravet om särskilt goda energihushållningskrav för en- och tvåbostadshus med direktverkande el.

Boverket har nyligen avslutat en ambitiös översyn av sina byggregler och sedan den 1 juli 2007 gäller nya energikrav. Syftet med översynen är att öka reglernas verifierbarhet och därmed även deras efterlevnad. Sammanlagt förväntas detta leda till en ökad energieffektivisering i bebyggelsen. Reglerna gäller både vid nybyggnad samt vid ändring av byggnad. Boverket har dock valt att undanta byggnader eller delar av byggnader som endast används kortare perioder och byggnader där inget uppvärmnings- eller kylbehov finns under större delen av året.

Mot bakgrund av att nuvarande byggregler nyss har varit föremål för en övergripande översyn samt att nybyggda fritidshus endast står för en marginell del av den totala energianvändningen i våra bostäder är jag i nuläget inte beredd att verka för en ändring i nu gällande byggregler. Jag kommer dock att noggrant följa konsekvenserna av de nya energikraven avseende energianvändningen i bebyggelsen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.