Isolering av demenssjuka med covid-19

Skriftlig fråga 2020/21:1736 av Ann-Britt Åsebol (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-10
Överlämnad
2021-02-10
Anmäld
2021-02-11
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Med demenssjukdom kommer många problem. Ett av dessa är vandringsbeteenden, vilket främst drabbar den sjuke men också personalen på boendet. Skulle den med demens därtill vara sjuk i covid-19 är risken för smittspridning överhängande.

I dag isoleras många demenssjuka med covid-19 på kommunala äldreboenden. Detta sker utan lagstöd då nuvarande lagstiftning enbart tillåter isolering på regioners vårdinrättningar. Dock är förflyttning och inläggning på sjukhus inte alltid att föredra, vilket lämnar kommunerna utan annat val än att bryta mot lagen.

Våren 2020 krävde Sveriges Kommuner och Regioner en lagändring för att isolering även skulle bli möjlig på kommunala äldreboenden. Detsamma gjordes av Folkhälsomyndigheten i höstas och av Coronakommissionen i december. Problemet är alltså mycket uppmärksammat. Ändock är det idel tystnad i ämnet från Regeringskansliet.

Den 3 februari i år skrev Sydsvenskan om problemet. Där uttalar sig äldreomsorgschefen på SKR och pekar på exempel med försök från personal att punktmarkera och avleda demenssjuka med covid-19. Demensförbundet pekar i samma artikel på vikten att demenssjuka inte heller låses in på sina rum utan tillsyn.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka initiativ är ministern beredd att ta med anledning av det som har framförts? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1736 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:1736 av Ann-Britt Åsebol (M)
Isolering av demenssjuka med covid-19

Ann-Britt Åsebol har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta när det gäller att isolera personer som är smittade med covid-19 och har en demenssjukdom

Jag vill börja med att säga att det här inte är någon enkel fråga och det är viktigt att vara tydlig med vad man avser när man diskuterar tvångsåtgärder som isolering. I debatten höjs ibland röster för att det ska vara möjligt att med tvång isolera äldre med en demenssjukdom i deras hem, till exempel i ett särskilt boende, även om de är friska och inte har en bekräftad smitta. Detta är ingenting som regeringen överväger. En annan fråga handlar om att isolera personer som har en samhällsfarlig smitta, och att det enligt dagens lagstiftning enbart får ske på regionala vårdinrättningar. Regeringen ser här att det finns ett behov av att se över denna fråga.

Ann-Britt Åsebol skriver att många demenssjuka med covid-19 isoleras idag på kommunala äldreboenden. Jag vill i sammanhanget påminna om att det finns kommuner som arbetar på andra sätt, till exempel genom att öppna särskilda tillfälliga boenden för personer med demenssjukdom som är bekräftat smittade av covid-19. Det innebär att personerna kan rör sig fritt i boendet.


Det är angeläget att den personal som i sitt arbete möter personer med en demenssjukdom har rätt kompetens för att kunna ge en god vård och omsorg.

Stockholm den 17 februari

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.