isocyanatforskningen

Skriftlig fråga 2001/02:1120 av Holmqvist, Nils-Göran (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-26
Besvarad
2002-05-08
Anmäld
2002-05-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 april

Fråga 2001/02:1120

av Nils-Göran Holmqvist (s) till miljöminister Kjell Larsson om isocyanatforskningen

Den så viktiga isocyanatforskningen stoppas. Anledningen sägs vara brist på pengar. Bristen lär uppgå till ca 6,5 miljoner kronor.

Summan är i detta sammanhang blygsam och bör ställas mot vad en enda ung isocyanatskadad arbetare kostar samhället fram till ålderspensionen.

Besvären för den skadade går naturligtvis inte att värdera i pengar. Forskargruppen, som leds av Gunnar Skarping, tillhör världseliten. Den har utvecklat nya mätmetoder för isocyanater och avslöjat skador som man tidigare trott berott på andra orsaker, men som nu är klart isocyanatrelaterade.

Avslöjandena har även visat att det behövs skyddsåtgärder för att skydda sig mot exponering.

Tusentals människors hälsa, enbart i vårt land, har räddats genom Gunnar Skarpings insats.

Är vi verkligen beredda att lägga ned hela denna verksamhet? Vem eller vilka kan ligga bakom nedläggningsbeslutet?

Vad avser ministern att vidtaga för åtgärder för att beslutet om att stoppa isocyanatforskningen upphävs?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1120 besvarad av

den 8 maj

Svar på fråga 2001/02:1120 om isocyanatforskningen

Statsrådet Mona Sahlin

Nils-Göran Holmqvist har frågat miljöminister Kjell Larsson vad regeringen avser att vidta för åtgärder för att upphäva beslutet om att lägga ned den isocyanatforskning som utförs av Gunnar Skarpings forskargrupp vid Lunds universitet. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Isocyanatforskning bedrivs i Sverige i första hand vid universiteten i Lund och Stockholm och vid Arbetslivsinstitutet i Umeå. Lunds universitets forskning på området är lokaliserad till Hässleholm.

Avsikten är att forskning av detta slag i huvudsak ska finansieras externt, dvs. inte med universitetets egna forskningsmedel. Under 2001 har regeringen stöttat isocyanatforskningen i Hässleholm med 2 miljoner kronor ur de särskilda medel som fanns avsatta för att underlätta omställning vid nedläggning av enheter inom försvaret. Härtill har AFA bidragit med 4,5 miljoner och Hässleholms kommun med ca 10 miljoner kronor för iordningställande av lokaler för forskningen. I mars 2002 kom universitetets beslut om nedläggning då långsiktig extern finansiering saknas. Regeringen kan inte ompröva det beslut som fattats av universitetet eftersom universitet och högskolor i Sverige själva bestämmer hur de ska prioritera sina forskningsanslag.

Jag anser att isocyanatforskningen är mycket viktig för att förebygga allvarlig ohälsa, framför allt i arbetslivet, och att Sverige bör ha spetskompetens på detta område. Åtgärder bör därför vidtas så att isocyanatforskningen i Sverige sammantaget bedrivs på en hög nivå. Jag avser att snarast sammankalla en grupp inom Regeringskansliet för att finna en lösning som innebär att en isocyanatforskning på en kvalitativt hög nivå kan bibehållas i Sverige.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.