isocyanater

Skriftlig fråga 1999/2000:304 av Lindvall, Gudrun (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-11-29
Anmäld
1999-12-07
Besvarad
1999-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 november

Fråga 1999/2000:304

av Gudrun Lindvall (mp) till miljöminister Kjell Larsson om isocyanater

Isocyanater är en tickande arbetsmiljöbomb. I vart tionde prov som tas finns för höga värden. Många som drabbas får skador för livet. De är ett allt större arbetsmiljöproblem i många branscher. De är luktlösa, vilket gör dem förrädiska. Trots att fack och myndigheter reagerat sker mycket lite.

Isocyanater används som utgångsmaterial vid framställning av polyuretan (PUR), som finns i skumplaster, gummimaterial, lacker, limmer, färger och vävbeläggningar, i isolering och tätning m.m. När polyuretan upphettas till 150@200 grader frigörs isocyanater, liksom då lim härdar eller färg torkar. Isocyanater är farliga, allergiframkallande och för vissa personer kan det räcka med en enda exponering för att få besvär för resten av livet. Luftvägarna skadas. Andra får nästäppa, rinnsnuva, rethosta, näsblod, kontakteksem, ögonirritation, huvudvärk eller att man känner sig tung i huvudet. Det finns limmer utan isocyanater som fungerar. De farliga limmerna borde förbjudas enligt ersättningsprincipen i miljöbalken.

Isocyanater måste bort. Många finns inbyggda i prylar, ett problem som alltså kvarstår länge, men nyanvändning av material, som orsakar problemen måste inledas. Det kan inte accepteras att människor inandas ämnen som försvaret enligt uppgift klassar som lika giftiga som cyanväte @ en stridsgas.

Jag vill fråga ministern:

Vilka åtgärder avser regeringen ta för att komma till rätta med de svåra arbetsmiljöproblem som isocyanater och PUR skapar?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:304 besvarad av

den 8 december

Svar på fråga 1999/2000:304 om isocyanater

Statsrådet Mona Sahlin

Gudrun Lindvall har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att komma till rätta med de svåra arbetsmiljöproblem som isocyanater och PUR (polyuretaner) skapar.

Det är riktigt att isocyanathantering innebär ett svårt arbetsmiljöproblem. Hälsoriskerna med hantering av isocyanater är kända sedan lång tid. På senare tid har särskilt uppmärksammats risker som uppkommer vid sönderdelning av polyuretanplast (PUR) och produkter som innehåller vissa bindemedel, t.ex. mineralull.

Det är emellertid enligt min mening i första hand Arbetarskyddsstyrelsen (ASS), Yrkesinspektionen (YI) och arbetsmarknadens organisationer som måste bevaka dessa frågor. I föreskrifter från ASS finns särskilda krav för arbete som innebär risk för exponering för isocyanater. En omfattande forskning pågår i Sverige på isocyanatområdet, bl.a. när det gäller mätmetoder.

ASS antog 1997 ett 10-punktsprogram mot isocyanatskador. Följande har skett inom ramen för programmet.

1. Företag som hanterar isocyanater ägnas särskild uppmärksamhet i ASS och YI:s tillsyn. Regeringen har i regleringsbrev för ASS och YI för åren 1998 och 1999 tagit upp överkänslighet som ett av de prioriterade områdena. Isocyanater kommer enligt vad som planeras att prioriteras i nästa verksamhetsprogram från ASS.

  1. Kartläggning av isocyanatarbeten i olika branscher har gjorts av YI. Kartläggningen är färdig och kommer att redovisas i mars 2000.
  2. Nya mätmetoder har utprovats av ASS. Dessa kommer att ingå i redovisningen i mars 2000.
  3. Omfattande mätningar med de nya metoderna har skett från 1998 och framåt vid samtliga YI-distrikt. Detta arbete är färdigt. Redovisning kommer att ske i mars 2000.
  4. ASS har gått ut med tryckt och muntlig information i frågan.
  5. ASS har beställt ett vetenskapligt underlag av Arbetslivsinstitutet. Dokumentet är färdigställt. Frågan om gränsvärdet behandlas för närvarande av ASS gränsvärdesgrupp på grundval av kriteriedokumentet.
  6. ASS har medverkat till att ett antal artiklar i frågan har publicerats i fackpressen.
  7. Personalen på YI hålls kontinuerligt uppdaterad (e-mail, regelbundna möten).
  8. Samarbete pågår kontinuerligt mellan ASS och forskargrupper i Lund och Umeå.
  9. ASS har i augusti 1997 skrivit till EU-kommissionen i frågan.

Jag konstaterar att det sedan några år pågår ett intensivt arbete med att motverka isocyanatskadorna och att den forskning som finns beaktas. Jag hoppas att detta arbete kommer att bära frukt i form av minskade skador. Regeringen kommer att uppmärksamt följa utvecklingen i frågan.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.