Islands valfångst

Skriftlig fråga 2002/03:1299 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-08-12
Besvarad
2003-08-22
Svar anmält
2003-09-16
Anmäld
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 augusti

Fråga 2002/03:1299

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till miljöminister Lena Sommestad om Islands valfångst

Det är nu klart att Island återupptar valfångsten under förespegling av att det sker i vetenskapligt syfte. Tydligen har vare sig den svenska regeringens eller miljöministerns eventuella försök att rätta till den svenska röstningsfadäsen 2002 haft några som helst framgångar. Det är det svenska skandalösa röstningsmisstaget vid valfångstkommissionens möte 2002 som är skulden till att Island kan inleda valfångst redan nu i augusti. Det är uppenbart att vare sig protester, bilateral dialog med Island eller resolutioner av olika slag varit framgångsrika i att förhindra att Island återupptar valfångsten.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att förhindra isländsk valfångst?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1299 besvarad av

den 22 augusti

Svar på fråga 2002/03:1299 om Islands valfångst

Miljöminister Lena Sommestad

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra isländsk valfångst.

Såväl statsministern och utrikesministern som jag själv har vid flera tillfällen framfört Sveriges syn på behovet av skydd för världens valar. Vi har också tydligt poängterat att vi anser att ensidigt beslutad isländsk valjakt inte är acceptabel utifrån svensk synpunkt och i hög grad motverkar Islands långsiktiga intresse i valfrågan.

Sverige har liksom alla andra länder inom IWC välkomnat Island som medlem i organisationen. Samtidigt har Sverige och 17 andra länder emotsatt sig den reservation mot valfångstmoratoriet som Island lagt fram. Jag vill betona att Island naturligtvis under den tid landet inte varit medlem av IWC har haft möjlighet att helt okontrollerat bedriva valfångst.

Vi delar Islands syn på behovet av utökat kunskapsunderlag och behovet av ekosystemmodeller för att kunna skapa marina förvaltningsplaner baserade på ekosystemansatsen och försiktighetsprincipen. Samtidigt måste särskild hänsyn tas till långvandrande djurbestånd och deras förvaltning måste ske i samförstånd utifrån internationella överenskommelser.

Inför årets möte med Internationella valfångskommissionen i Berlin meddelade Island att landet hade för avsikt att under två år skjuta 500 vik-, sej- och fenvalar i vetenskapligt syfte. Efter att ha fått kännedom om detta ordnade jag ett personligt möte med den isländska fiskeministern och framförde att den svenska ståndpunkten är att forskning på val bör bedrivas utan att valar dödas.

En majoritet av de deltagande länderna inklusive Sverige protesterade kraftigt mot förslaget på mötet. Island har senare bestämt att påbörja jakten av 38 vikvalar under 2003 trots kraftfulla protester från många av IWC:s parter.

Efter beslutet om Islands jakt under 2003 har jag protesterat hos Islands ambassadör och genom min statssekreterare framfört bland annat att det aktuella kunskapsbehovet kan tillgodoses genom icke letala forskningsmetoder och genom utnyttjande av tidigare isländsk forskning och genom andra länders pågående undersökningar.

Avslutningsvis vill jag säga att jag inte kan acceptera den storskaliga vetenskapliga jakt som Japan bedrivit under många år och som Island nu ensidigt beslutat om att påbörja.

Från svensk sida kommer vi fortsätta att verka för att den vetenskapliga valjakten fasas ut. Sverige kommer också att kraftfullt verka inom ramen för den nyligen bildade bevarandekommittén inom IWC och fortsätta att driva på arbetet med att utveckla en förvaltningsplan för bevarandet av världens valbestånd.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.