IS-sympatisörer inom samhällsservicen
Skriftlig fråga 2016/17:1681 av Markus Wiechel (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-06-22
- Överlämnad
- 2017-06-26
- Anmäld
- 2017-06-27
- Svarsdatum
- 2017-07-12
- Sista svarsdatum
- 2017-07-12
- Besvarad
- 2017-07-12
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Åsa Regnér (S)
Tidningen Aftonbladet har avslöjat hur en 23-årig medarbetare på ett HVB-hem för ensamkommande ungdomar samtidigt sympatiserar med Islamiska staten. Den aktuella personen, vars nätverk även sträcker sig till andra IS-sympatisörer, har manat till jihad genom att distribuera jihadistisk propaganda samt uppmanat följare att samla in pengar till terrorism.
Det råder naturligtvis inget tvivel om att det är förkastligt att tillåta personer som sympatiserar med och sprider terrorism arbeta inom samhällsservicen. Det kan anses vara extra allvarligt om det rör exempelvis HVB-hem för unga och andra områden där brukarna står i en beroendeställning. Att statsrådet delar den uppfattningen tar jag alltså för givet, men det finns fortfarande en del frågetecken kring detta fenomen.
Min fråga till statsrådet Åsa Regnér är därför:
Är det rimligt att IS-sympatisörer arbetar på exempelvis HVB-hem i Sverige, och vad avser ministern att göra för att säkerställa att personer som sympatiserar med och/eller sprider terrorism inte ska arbeta i sådan verksamhet?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1681 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)
Dnr S2017/03794/FST | ||
Socialdepartementet |
Barn-, äldre- och jämställdhetsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1681 av Markus Wiechel (SD) IS-sympatisörer inom samhällsservicen
Markus Wiechel har frågat mig om det är rimligt att IS-sympatisörer arbetar på exempelvis HVB-hem i Sverige, och vad jag avser att göra för att säkerställa att personer som sympatiserar med eller/och sprider terrorism inte ska arbeta i sådan verksamhet.
Det är förstås allvarligt att en person som sympatiserar med en terroristorganisation visat sig kunna arbeta med barn i Sverige.
HVB för barn och unga är en komplex miljö att arbeta i och det ställer stora krav på personalens kompetens och kunskaper. Arbetsgivaren ansvarar för att rekrytera personal med rätt kompetens och lämplighet. Personalen ska i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter ha den utbildning, den erfarenhet och den personliga lämplighet som behövs för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Kommunen ansvarar för att verksamheten är av god kvalitet.
För att säkerställa personalens lämplighet är den som ansvarar för verksamheten på ett HVB-hem som tar emot barn skyldiga att genomföra en registerkontroll ur misstanke- och belastningsregistret. Alla personalkategorier omfattas. HVB får inte anställa någon om inte en registerkontroll har gjorts.
Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att säkerställa personalens kompetens, men också för att motverka oseriösa aktörer i välfärden. Från den 15 april 2017 finns en bestämmelse i socialtjänstlagen som innebär att det krävs tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg även för verksamhet inom socialtjänsten som kommunen överlämnar genom avtal s.k. entreprenadavtal. Tillståndsplikten kommer att minska möjligheten för oseriösa HVB att etablera sig. Införande av tillståndsplikt innebär att staten tar ett tydligare ansvar för att säkerställa kvaliteten för barn och unga samt brukare inom socialtjänsten. För att möta behovet av grundläggande kunskaper har Socialstyrelsen på regeringens uppdrag utarbetat ett stöd för yrkesintroduktion, som bl.a. ger kunskaper om grundläggande regelverk för HVB och utgångspunkter för vården. Socialstyrelsen kommer att arbeta vidare med ett fördjupat kunskapsstöd för personal på bl.a. HVB.
Våldsbejakande extremism, i alla dessa former, är ett hot mot demokratin och alla människors lika värde. Regeringen är mycket angelägen om att utvecklingen av arbetet mot våldsbejakande extremism och terrorism fortsätter med kraft. Bland annat stärks nu det förebyggande arbetet för att motverka radikalisering och rekrytering till våldsbejakande extremistiska miljöer. Den tillfälliga nationella samordningen mot våldsbejakande extremism ska övergå till ett nytt, permanent nationellt centrum mot våldsbejakande extremism vid Brottsförebyggande rådet. En viktig uppgift för det nationella centret kommer att vara att tillhandahålla nationella insatsteam som kan ge handfast operativt stöd på lokal nivå.
Stockholm den 3 juli 2017
Åsa Regnér
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.