Irans eventuella utveckling av kärnvapen

Skriftlig fråga 2004/05:179 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-10-21
Anmäld
2004-10-21
Besvarad
2004-10-27
Svar anmält
2004-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 oktober

Fråga 2004/05:179

av Sten Tolgfors (m) till utrikesminister Laila Freivalds om Irans eventuella utveckling av kärnvapen

Iran säger officiellt att landet inte tänker utveckla kärnvapen. Samtidigt finns faktorer som tyder på motsatsen. Iran utvecklar processen för att anrika uran och dessutom provskjuts robotar som mycket väl skulle kunna kärnvapenbestyckas.

Med nuvarande robotteknik kan Iran hota både Israel, amerikanska baser i närområdet och länder i området. Den inrikespolitiska situationen i Iran är också instabil med en maktkamp mellan religiösa och mer sekulära krafter.

Även om den nuvarande regimen menar allvar med att den inte tänker framställa kärnvapen, så finns ständigt risken för att en politisk maktförskjutning ger en annan politik. Redan att teknik för kärnvapenframställning finns och anrikning görs är synnerligen allvarligt. Irans anrikning av uran är en fråga för FN:s säkerhetsråd.

Min fråga till utrikesministern är därför:

Hur avser utrikesministern att agera, främst genom FN, för att säkerställa att Iran inte framställer kärnvapen?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:179 besvarad av

den 27 oktober

Svar på fråga 2004/05:179 om Irans eventuella utveckling av kärnvapen

Utrikesminister Laila Freivalds

Sten Tolgfors har frågat mig om hur jag avser att agera, främst genom FN, för att säkerställa att Iran inte framställer kärnvapen.

Regeringen ser allvarligt på risken att Iran kan vara på väg att skaffa kapacitet att tillverka kärnvapen. Det finns, som Sten Tolgfors konstaterar, tecken på att så är fallet. Det innehav av missiler, som frågeställaren också pekar på, bidrar till vår och omvärldens oro för utvecklingen.

Iransk kärnvapenkapacitet skulle förvärra en redan instabil situation i regionen. Om Iran skulle visa att det går att uppnå kärnvapenkapacitet genom verksamhet som beskrivs som ett civilt kärnenergiprogram för-svagas icke-spridningsfördraget NPT och hela icke-spridningsregimen.

Det är utomordentligt viktigt att Iran inte blir en kärnvapenstat. Detta framför vi från svensk sida i bilaterala kontakter med iranska företrädare och i de internationella forum där frågan diskuteras. Sverige är aktivt i frågan inom EU, där vi deltar i och stöder de intensiva diplomatiska ansträngningar som hela tiden pågår för att förhindra kärnvapenspridning och för att hitta en lösning som innebär att Iran avstår från den kärntekniska verksamhet som givit upphov till omvärldens oro.

Det internationellt överenskomna regelverket för att förhindra spridning av kärnvapen ska givetvis följas. Detsamma gäller de processer enligt vilka misstankar om brott mot regelverket hanteras. Irans kärntekniska program är, enligt denna etablerade ordning, föremål för en utredning av det internationella atomenergiorganet IAEA. Ett flertal rapporter har lämnats med kritik mot Iran för bland annat ofullständiga deklarationer och bristande öppenhet. IAEA har dock hittills inte kunnat ge något definitivt svar på frågan om huruvida Iran brutit mot sina åtaganden under NPT. En ny IAEA-rapport, med en samlad bedömning, väntas under november. Efter denna rapport och när vi sett utfallet av de internationella ansträngningar som nu pågår för att nå en hållbar överenskommelse med Iran, kommer IAEA:s styrelse att ta ställning till vidare åtgärder. Om de nämnda ansträngningarna blir resultatlösa kan styrelsen komma att hänskjuta frågan till FN:s säkerhetsråd.

Sverige är som bekant sedan slutet av september medlem av IAEA:s styrelse för en period av tre år.

Regeringen är således aktiv i denna process. Stora ansträngningar görs för att övertyga Iran om att fullt ut uppfylla alla åtaganden som NPT-ansluten, kärnvapenfri stat och att också suspendera all anrikningsverksamhet. Vi kommer att fortsatta ansträngningarna tills vi blivit förvissade om att Iran inte är på väg att utveckla kärnvapen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.