Till innehåll på sidan

irakiers situation efter avslag på asylansökan

Skriftlig fråga 2004/05:1579 av Fridolin, Gustav (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-04
Anmäld
2005-05-09
Besvarad
2005-05-11
Svar anmält
2005-05-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 maj

Fråga 2004/05:1579

av Gustav Fridolin (mp) till statsrådet Barbro Holmberg om irakiers situation efter avslag på asylansökan

På grund av det spända läget i Irak sker återvändande till landet, efter att någon asylsökande därifrån fått avslag, i huvudsak frivilligt. För de irakier som under sin tid i Sverige fått tillfällig rätt att arbeta (AT-UND) har problem skapats efter avslagsbeslut. Irakier som lyckats få en anställning i Sverige har efter avslagsbeslut inte längre rätt att arbeta utan hänvisas till bidrag.

Vilka åtgärder avser migrationsministern att vidta för att undanröja irakiers svårigheter att stanna kvar på arbetsmarknaden under sin tid i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1579 besvarad av

den 10 maj

Svar på fråga 2004/05:1579 om irakiers situation efter avslag på asylansökan

Statsrådet Barbro Holmberg

Gustav Fridolin har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att undanröja irakiers svårigheter att stanna kvar på arbetsmarknaden under sin tid i Sverige.

Inledningsvis vill jag hänvisa till mitt svar på Maria Larssons fråga (2004/05:1059) i samma ämne i mars i år.

En person som sökt asyl i Sverige har under vissa omständigheter möjlighet att arbeta. Detta följer av utlänningsförordningen, som säger att en asylsökande är undantagen från skyldigheten att ha arbetstillstånd i de fall då Migrationsverket bedömer att beslut i ärendet inte kommer att kunna fattas inom fyra månader från den dag ansökan lämnades. Detta undantag gäller fram till dess att ett lagakraftvunnet beslut föreligger i ärendet.

Innan utlänningsmyndigheterna fattar ett beslut om avvisning ska de enligt utlänningslagen ha tagit hänsyn till om det föreligger särskilda hinder för verkställigheten. Detta gäller också vid beslut om avvisning till Irak. Enligt utlänningslagen ska en person som har meddelats ett beslut om avvisning lämna Sverige inom två veckor efter det att beslutet vunnit laga kraft, om inte annat bestäms i beslutet. Tiden mellan beslutet och verkställigheten är således både förutsebar och relativt kort. Syftet med tidsfristen är främst att personen ska få viss tid på sig för att på egen hand lämna landet och för de förberedelser som kan krävas för det.

För att kunna upprätthålla ett väl fungerande asylsystem, där den som är i behov av internationellt skydd snabbt får det, är det nödvändigt att lagakraftvunna beslut om avvisning följs. Mot bakgrund av detta avser jag inte att ändra gällande bestämmelser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.