Investeringsstöd

Skriftlig fråga 2006/07:972 av Löfstrand, Johan (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-30
Anmäld
2007-03-30
Besvarad
2007-04-04
Svar anmält
2007-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 mars

Fråga

2006/07:972 Investeringsstöd

av Johan Löfstrand (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Regeringen aviserade i budgetpropositionen att införa ett investeringsstöd för byggande av äldreboende. Göran Hägglund skriver i en DN-artikel den 16 oktober 2006 att regeringen kommer att tillföra ½ miljard för ny- och ombyggande för särskilt boende.

I ett pressmeddelande från Regeringskansliet den 9 mars går det att läsa att regeringen nu har fått förslaget kring investeringsstöd till äldreboenden godkänt av EU-kommissionen. Statsstödet till äldreboenden har godkänts av EU och regeringen kan nu fatta beslut om detta. Vidare i pressmeddelandet går att läsa att investeringsstödet syftar till att stimulera byggandet av fler särskilda boenden för äldre.

Bostadsministern och undertecknad har vid ett antal tillfällen i kammaren debatterat just nyttan av investeringsstöd. Jag har från min sida hävdat att det under vissa omständigheter finns fördelar med stimulanser för att på så sätt styra byggandet, medan statsrådet har varit tydlig med att den nya borliga regeringen inte vill se några investeringsstöd.

Min fråga till statsrådet är hur han ser på Socialdepartementets förslag på bostadssubventioner och om detta innebär att han har ändrat ståndpunkt i frågan kring subventioner vid bostadsbyggande.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:972 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 4 april

Svar på fråga

2006/07:972 Investeringsstöd

Statsrådet Mats Odell

Johan Löfstrand har frågat mig hur jag ser på Socialdepartementets förslag om bostadssubventioner och om detta innebär att jag har ändrat ståndpunkt i frågan kring subventioner vid bostadsbyggande.

Jag ska börja med att svara på den andra frågan först och tydligt deklarera att jag inte ändrat mig i synen på att generella subventioner är skadliga genom att de på sikt minskar kostnadsmotståndet, genom att produktionen styrs av stöden snarare än konsumenternas efterfrågan och genom att konkurrensen riskerar att snedvridas. När det gäller riktade subventioner så kan de visserligen sägas vara mer ändamålsenliga genom att stödet går till just det man vill stödja, men på sikt har även selektiva produktionsstöd skadliga effekter på hur marknaden fungerar. Därför beslutade regeringen att inte föreslå någon förlängning av de tidsbegränsade investeringsstöd som den tidigare regeringen införde 2001.

När det sedan gäller Johan Löfstrands första fråga, hur jag ser på Socialdepartementets förslag om bostadssubventioner, så kan jag konstatera att det stödet är synnerligen selektivt i så måtto att det endast avser sådana särskilda boendeformer som avses i 5 kap. 5 § socialtjänstlagen (2001:453). Detta ställer särskilda krav på bostädernas utformning och funktionalitet, inte bara därför att den eller de som ska bo i lägenheten har särskilda behov utan att bostaden också ska kunna fungera som en arbetsplats. Det sistnämnda innebär att de byggnadsprojekt som kan få det nya stödet ska utformas så att omvårdnadsarbete kan utföras i enlighet med krav som kan ställas med stöd av arbetsmiljölagen (1977:1160).

Bostäderna i fråga kommer att fördelas av kommunerna i överensstämmelse med socialtjänstlagen och det är kommunen som tar ut en – ofta subventionerad – hyra av de boende. Något direkt kontraktsförhållande mellan de boende och fastighetsägaren finns inte heller. Förutsättningarna för dessa boenden skiljer sig således fundamentalt för vad som gäller för den övriga bostadsmarknaden.

Investeringsstödet till äldrebostäder är inte minst ägnat att kompensera för de merkostnader som det innebär att bygga särskilda äldrebostäder jämfört med vanliga bostäder och är snarare att betrakta som ett socialpolitiskt instrument. Dessa bostäder kan knappast anses utgöra en del av den ordinarie bostadsmarknaden och produktionssubventioner kan på inget sätt anses skapa sådana snedvridningar som de nu avskaffade investeringsstöden gjorde.

Därmed anser jag inte att det aktuella stödet har någon relevans för frågan om produktionsstöd till vanliga bostäder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.