invandrares utbildning för hantverksyrken

Skriftlig fråga 2003/04:1093 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-04-20
Anmäld
2004-04-20
Besvarad
2004-04-28
Svar anmält
2004-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 april

Fråga 2003/04:1093

av Lars-Ivar Ericson (c) till utbildningsminister Thomas Östros om invandrares utbildning för hantverksyrken

Bristen på hantverkare gör sig alltmer påmind i Sverige och det tycks vara svårt att få ungdomar att påbörja olika hantverksutbildningar. Samtidigt så har Sverige under många år tagit emot invandrare som i sina hemländer förvärvat gedigna yrkeskunskaper, men av olika anledningar har svårt att komma i gång med att praktisera sina yrkeskunskaper i Sverige. Därför känns det angeläget att tillskapa olika modeller för att få i gång denna resurs inom hantverksyrkena. En modell som med framgång tillämpas i Skåne är en gesällutbildning för djurskötare. Där får invandrare med jordbruksbakgrund utbildning på gårdar fyra dagar i veckan, och en dag i veckan får de undervisning på naturbruksgymnasium. Denna modell borde kunna översättas till flera hantverksyrken och underlätta för invandrarnas yrkesutövning. Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till utbildningsministern:

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att underlätta för hantverksutbildade invandrare att med hjälp av utbildning i Sverige få möjlighet att utöva sitt yrke?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1093 besvarad av

den 28 april

Svar på fråga 2003/04:1093 om invandrares utbildning för hantverksyrken

Statsrådet Lena Hallengren

Lars-Ivar Ericson har frågat utbildningsminister Thomas Östros vilka åtgärder han är beredd att vidta för att underlätta för hantverksutbildade invandrare att med hjälp av utbildning i Sverige få möjlighet att utöva sitt yrke. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag delar Lars-Ivar Ericsons uppfattning att det är viktigt att invandrares yrkeskunskaper tas till vara. Det är till nytta för såväl den enskilde som för samhället i stort. Det är därför viktigt att den yrkeskompetens som invandrare besitter vid ankomsten till Sverige tas till vara genom validering och prövning. För att främja en nationell likvärdighet, hög kvalitet och legitimitet vad gäller validering har regeringen inrättat en valideringsdelegation som ska verka under åren 2004@2007. Myndighetens uppgifter inkluderar att bedriva och stödja utveckling av metoder och system för validering. Validering av reell kompetens kan förkorta kompletterande studier för den enskilde och arbetslivet tillföras behövlig kompetens snabbare. Inte minst för personer med utländsk yrkesutbildning eller arbetslivserfarenhet kan validering ha stor betydelse.

Validering är en process som syftar till att kartlägga och dokumentera de faktiska kunskaper och den kompetens en individ tillägnat sig. Detta ska vara ett självklart inslag inom varje individualiserad, pedagogisk verksamhet. Näringslivet och branschorganisationer har utvecklat olika modeller för att värdera människors yrkeskunskaper, till exempel med olika branschcertifikat och beskrivningar som underlag. Vilka kompetens- eller kunskapskrav som är relevanta att ställa inom olika yrken måste avgöras av företrädarna för yrkesområdet och branschen i fråga. För att validering ska få legitimitet såväl på arbetsmarknaden som inom utbildningssystemet krävs ett nära samarbete mellan utbildningsväsendets företrädare, parterna på arbetsmarknaden och företrädare för branschorgan. Ansvaret för validering måste delas mellan utbildningsväsendet och arbetslivet.

Utbudet av hantverks- och yrkesinriktad utbildning som vänder sig till vuxna är omfattande. Det finns gymnasieutbildning för vuxna, påbyggnadsutbildning, kvalificerad yrkesutbildning, kompletterande utbildning och folkhögskola. Yrkes- och hantverksutbildningar finns också i privat regi och det är möjligt att gå som lärling och senare få yrkesbevis eller genomföra gesällprov.

Projekt med inslag av lärlingsutbildning som vänder sig till arbetslösa vuxna och däribland invandrare har pågått och pågår med stöd från bland annat Europeiska Socialfonden. Lars-Ivar Ericson hänvisar i sin fråga till just ett sådant projekt.

Regeringen har nyligen beslutat om en försöksverksamhet med lärlingsutbildning för vuxna till vissa hantverksyrken. Den syftar till att närmare pröva en utbildningsform som varvar teoretiska studier med lärlingskap hos hantverkare. I budgetpropositionen för 2004 (proposition 2003/04:01) har anvisats 3,8 miljoner kronor för detta ändamål. Under hösten 2004 väntas den första verksamheten starta med Stockholms Hantverksförening som huvudman. Mot denna bakgrund är jag inte beredd att nu ta ställning till vilka insatser som försöksverksamheten kan föranleda. Däremot är detta en angelägen fråga att fortsätta uppmärksamma och regeringen avser därför att återkomma till frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.