Invandrade kvinnors skydd mot mäns våld

Skriftlig fråga 2005/06:1172 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-10
Anmäld
2006-03-10
Besvarad
2006-03-15
Svar anmält
2006-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 mars

Fråga 2005/06:1172 av Ulla Hoffmann (v) till statsrådet Jens Orback (s)

Invandrade kvinnors skydd mot mäns våld

I dagarna har Umeåuppropet tagit ställning för att kvinnors rädsla för våld ska tas på allvar i politiken. Vänsterpartiet har uttalat sitt stöd för detta viktiga initiativ. Våldet mot kvinnor är ett politiskt problem som kräver politisk handling. Därför är det till exempel viktigt att kvinnojourer ska garanteras finansiering och att skyddat boende ska finnas i alla kommuner. När handlingsplaner ska upprättas för hur våldet mot kvinnor ska bekämpas behöver en viktig fråga understrykas: Hur ser vi till att dessa verkligen skyddar alla kvinnor?

Viktiga resurser har under mandatperioden satsats på skyddat boende för unga kvinnor som riskerar att utsättas för så kallat hedersrelaterat våld. Trots dessa satsningar och trots att detta är mycket efterfrågat, står i dag platser tomma. I praktiken innebär det alltså att unga kvinnor med utländsk bakgrund som är i behov av skyddat boende inte får det. Detta är ett tecken på att insatserna inte når ända fram. En orsak kan vara att analysen kring det våld som dessa unga kvinnor utsätts för saknar tillräcklig förankring i kunskapen om det strukturella våldet mot kvinnor. Därför riskerar handlingsplanerna att fastna i stigmatiserande bilder av invandrade kvinnors och mäns erfarenheter och behov. Detta präglar till viss del också de styrdokument som organiserar skyddet.

Jag vill mot denna bakgrund fråga statsrådet Jens Orback:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att jämställdhetspolitiken fullt ut ska ta ansvar för att även invandrade kvinnor skyddas mot mäns våld?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1172 besvarad av

den 15 mars

Svar på fråga 2005/06:1172 om invandrade kvinnors skydd mot mäns våld

Statsrådet Jens Orback

Ulla Hoffmann har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att jämställdhetspolitiken fullt ut ska ta ansvar för att även invandrade kvinnor skyddas mot mäns våld.

Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt och omfattande samhällsproblem. Så kallat hedersrelaterat våld är en aspekt av det patriarkala våldet men utgör en begränsad del av mäns våld mot kvinnor. Situationen för invandrade kvinnor som utsätts för våld kan försvåras av att de ofta har ett sämre socialt nätverk att söka sin tillflykt till än andra kvinnor. Många kvinnojourer vittnar om att de har en stor andel invandrade kvinnor i sina boenden med anledning av detta.

I budgetpropositionen för år 2006 avsatte regeringen 77,5 miljoner kronor som kommunerna tillsammans med ideella kvinno‑, tjej- och brottsofferjourer kan ansöka om hos länsstyrelsen för att utveckla omhändertagandet av våldsutsatta kvinnor och deras barn. Även ideella jourer i kommuner som inte är villiga att göra en gemensam ansökan kan efter en prövning av länsstyrelsen beviljas medel. En kommun där det saknas verksamhet för våldsutsatta kvinnor kan också på egen hand ansöka om medel för uppbyggnad av sådan verksamhet.

Regeringen satsar 180 miljoner kronor under perioden 2003@2007 för insatser mot så kallat hedersrelaterat våld. Huvuddelen av medlen har förmedlats till länsstyrelserna för utbildning, samverkan mellan olika myndigheter och organisationer som kommer i kontakt med ungdomarna samt för attitydpåverkande arbete. Länsstyrelserna i de tre storstadslänen har dessutom regeringens uppdrag att verka för att det finns skyddat boende. Behovet av platser i sådant boende kan naturligtvis variera över tid och det kan därför inträffa att alla platser inte alltid är belagda.

I slutet av april ska Socialstyrelsen överlämna en lägesrapport om länsstyrelsernas insatser i form av skyddat boende, förebyggande arbete och andra insatser mot hedersrelaterat våld. Vi kommer då att få bättre kunskap om hur platserna i skyddat boende utnyttjas.

Regeringen har stärkt jämställdhetsperspektivet inom det integrationspolitiska området. Bland annat ska de integrationspolitiska insatser som regeringen genomför präglas av ett tydligt könsperspektiv.

Mitt svar till Ulla Hoffmann är mot bakgrund av vad jag har redovisat att regeringen redan i dag uppmärksammar och även vidtar särskilda åtgärder för att såväl utrikes födda som inrikes födda kvinnor ska skyddas mot mäns våld.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.