Inträde och medlemskap i a-kassa

Skriftlig fråga 2010/11:236 av Svantorp, Gunilla (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-01-19
Anmäld
2011-01-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2011-01-28
Besvarad
2011-01-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 januari

Fråga

2010/11:236 Inträde och medlemskap i a-kassa

av Gunilla Svantorp (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

I Sverige beviljas inte den som fyllt 64 år inträde och medlemskap i svensk arbetslöshetskassa.

De många gränsarbetare som finns i Sverige och som blir arbetslösa eller av andra orsaker slutar sin anställning i annat land nekas i och med denna lagtext medlemskap och kan därför endast få ett grundbelopp i ersättning.

Det är helt orimligt att vi har en lag som utestänger arbetstagare från arbetslöshetskassan redan vid 64 år, när vi har en pensionsålder i Sverige som säger att vi går i pension vid 65 år. Det pratas ju också om att förändra pensionsåldern och självklart bör möjligheten att bli medlem i arbetslöshetskassa följa de lagar om pensionsålder vi har i Sverige.

Min fråga till statsrådet blir därför:

Avser arbetsmarknadsministern att verka för att åldersgränsen för den som vill inträda och bli medlem i arbetslöshetskassa ändras så att den överensstämmer med gällande ålder för pension?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:236 besvarad av Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

den 28 januari

Svar på fråga

2010/11:236 Inträde och medlemskap i a-kassa

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Gunilla Svantorp har frågat mig om jag avser att verka för att åldern för den som vill inträda och bli medlem i arbetslöshetskassa ändras så att den överensstämmer med gällande ålder för pension.

Åldersbegränsningen i arbetslöshetsförsäkringen som innebär att det finns en gräns, i dag 64 år, för när en person inte längre får bli medlem i en arbetslöshetskassa har funnits sedan lång tid tillbaka.

Innebörden av åldersbegränsningen är att den som fyllt 64 år och som vill ansöka om medlemskap i en arbetslöshetskassa inte kan beviljas ett sådant. För merparten av dem som fyllt 64 år och som skulle vilja ansöka om inträde i en arbetslöshetskassa har bestämmelsen inga negativa ekonomiska konsekvenser. Det har sin förklaring i att den som fyllt 64 år ändå inte hinner uppfylla ett medlemsvillkor innan rätten till dagpenning upphör, och därmed saknas förutsättningar för att inkomstrelaterad ersättning ska kunna lämnas. Rätten till arbetslöshetsersättning upphör vid månadsskiftet före den månad då en person fyller 65 år.

Den nuvarande åldersgränsen i arbetslöshetsförsäkringen kan medföra att den som fyllt 64 år och som förvärvsarbetat i ett annat land och som återvänt till Sverige och vill ansöka om medlemskap i en arbetslöshetskassa inte har rätt till inträde på grund av att han eller hon fyllt 64 år. Om personen i fråga därefter blir arbetslös innan han eller hon fyllt 65 år blir konsekvensen att personen i fråga endast har rätt till ersättning från grundförsäkringen.

Mot bakgrund av den pågående parlamentariska utredningen om hållbara försäkringar vid sjukdom och arbetslöshet, vari frågan om inträde i försäkringen naturligtvis ingår, är jag i nuläget inte beredd att vidta några åtgärder i denna fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.