internationellt ungdomsutbyte

Skriftlig fråga 2000/01:402 av Kihlström, Dan (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-12-08
Anmäld
2000-12-12
Besvarad
2000-12-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 december

Fråga 2000/01:402

av Dan Kihlström (kd) till statsrådet Britta Lejon om internationellt ungdomsutbyte

Flera myndigheter och organisationer har omfattande informationsverksamhet med anknytning till internationellt ungdomsutbyte, inte minst Arbetsmarknadsstyrelsen, Internationella Programkontoret, Högskoleverket, Ungdomsstyrelsen, Skolverket och Centrala studiestödsnämnden.

Stiftelsen för Internationellt Ungdomsutbyte startades 1990 med uppdraget att samla information om alla möjligheter och vara ett kompetenscentrum för frågorna. Organisationen ombildades 1996 och heter numera Centrum för Internationellt Ungdomsutbyte (CIU).

I dagsläget ger CIU råd direkt till ungdomar framför allt via telefon (ca 10 000 samtal per år) och publicerar årligen boken Far & Flyg med tips och stöd, både direkt till de ungdomar som funderar på att skaffa sig internationella erfarenheter och som referensmaterial för vidareinformatörer som t.ex. studie- och yrkesvägledare och arbetsförmedlare. CIU har också en Internetdatabas med information om internationella möjligheter för unga.

Centrum för Internationellt Ungdomsutbyte har som profil större betoning på internationell verksamhet och länder i tredje världen. För organisationen är det i längden inte möjligt att upprätthålla verksamheten och framför allt inte att expandera den så som skulle behövas.

Vad avser ministern göra för att säkerställa en god samverkan mellan enskilda och offentliga initiativ som förmedlar information om internationella ungdomsutbyten?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:402 besvarad av

den 20 december

Svar på fråga 2000/01:402 om internationellt ungdomsutbyte

Statsrådet Britta Lejon

Dan Kihlström har frågat mig om vad jag avser göra för att säkerställa en god samverkan mellan enskilda och offentliga initiativ som förmedlar information om internationella ungdomsutbyten.

Jag anser att det är viktigt att en allsidig och aktuell information om internationella ungdomsutbyten finns tillgänglig för alla ungdomar i landet. Det är därför min avsikt att på olika sätt främja samverkan mellan enskilda och offentliga aktörer som informerar om internationella ungdomsutbyten.

I syfte att säkerställa förekomsten av en allsidig rådgivning om internationella utbyten och andra internationella möjligheter har Centrum för internationellt Ungdomsutbyte (CIU) under de senaste åren fått ett bidrag på 650 000 kr per år. Bidraget förmedlas av Landsrådet för internationell ungdomsverksamhet (LSU). Regeringen kommer även under 2001 att ställa 650 000 kr till CIU:s förfogande för rådgivning om internationella utbyten. CIU har personlig rådgivning genom telefon, fax, elektronisk post och besök. CIU deltar också i mässor, temaaktiviteter i skolor och i arbetsmarknadsdagar för att nå grupper som inte naturligt överväger att skaffa sig internationella erfarenheter. Vidare ger CIU ut en handbok, Far & Flyg, med goda råd och användbara adresser.

Regeringen har vidare i november 2000 beviljat CIU stöd om 885 000 kr för uppbyggnad av interaktiva gruppfunktioner på CIU:s dataportal My Tellus. Avsikten är att CIU ska skapa möjligheter för användare att få information om ungdomsutbyten, lägga ut egna tips, råd och reseberättelser, ställa frågor till experter samt chatta med andra inloggade användare. Utbygganden av dataportalen My Tellus ger helt nya möjligheter att göra information om internationella utbyten tillgänglig för ett mycket stort antal ungdomar över hela landet. CIU beräknar att kunna uppnå 100 000 registrerade användare av portalen inom ett år. CIU kommer under våren 2002 att lämna en utvärdering av projektet. För närvarande finns på dataportalen My Tellus information om såväl enskilda som offentliga initiativ i fråga om ungdomsutbyten.

I detta sammanhang vill jag också peka på den omfattande informations- och erfarenhetsspridning om program, utbytesmöjligheter och kontakter inom EU och Europa som sker genom Ungdomsstyrelsens försorg. Ungdomsstyrelsens nyhetsbrev BRUS och Ungdomsutbyte används regelbundet som informationskanaler. Ungdomsstyrelsen förmedlar också information om olika möjligheter till stöd för internationellt ungdomsutbyte i skriften Stöd till lokal ungdomsverksamhet samt på hemsidan. Den information som Ungdomsstyrelsen förmedlar omfattar olika möjligheter till stöd från såväl enskilda som offentliga bidragsgivare.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.