internationellt miljöansvar

Skriftlig fråga 1997/98:869 av Samuelsson, Marianne (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-06-11
Anmäld
1998-06-15
Besvarad
1998-06-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:869 av Marianne Samuelsson (mp) till miljöministern om internationellt miljöansvar

Olyckan i Spanien vid svenskägda Bolidengruvan Aznácollar är en miljökatastrof av internationell karaktär. Tonvis med toxiska sopor läckte ut utan att åtgärder sattes in. Miljöproblem känner inte av nationsgränser. Naturreservatet Doñana, som ligger i närheten av den damm som brast vid gruvan Aznácollar är ett av de mest värdefulla naturområdena i Europa. Här finns en natur som gynnar fågellivet och området är ett populärt och nödvändigt rastmål för jordens flyttfåglar. Miljökatastrofen vid Aznácollar drabbar också djurlivet i haven eftersom giftet tagit vattenvägen.

I Spanien har man försökt att göra miljökatastrofen till en lokal angelägenhet. Företaget Boliden säger sig kunna ersätta de drabbade och kunna återställa miljön. Detta är en överdrift. Det biologiska livet återställs inte så lätt. Den mängd tungmetaller som läckte ut tillsammans med andra dumpade giftiga ämnen kommer att finnas i det ekologiska systemet för lång tid framöver. Därför påverkar den här olyckan den biologiska mångfalden i Europa och världen i övrigt.

I det här fallet krävs att en konsekvensanalys av olyckan görs, dels genom EU, dels internationellt.

Med anledning av ovan gjorda beskrivning av olyckan i Aznácollar frågar jag miljöministern:

Hur avser miljöministern verka för att dammolyckan i Spanien uppmärksammas och åtgärdas internationellt och via EU:s ministerråd?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:869 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:869 om internationellt miljöansvar
    Miljöminister Anna Lindh

Marianne Samuelsson har frågat mig om jag avser att verka för att dammolyckan i Spanien uppmärksammas och åtgärdas internationellt och via EU:s ministerråd.

Inom EU finns ett nytt direktiv (96/61/EG) om samordnade åtgärder för att förebygga och begränsa föroreningar. Direktivet är från 1996 och skall ha införlivats i nationell lagstiftning senast 1999. Enligt direktivet är en verksamhetsutövare skyldig att vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga olyckor och begränsa följden av olyckor. Verksamhetsutövaren skall också vidta nödvändiga åtgärder när verksamheten upphör för att undvika alla föroreningsrisker och för att återställa platsen i ett tillfredsställande skick.

Vidare finns ett direktiv om hantering av kemikalieolyckor, det s.k. Sevesodirektivet. Detta direktiv omfattar bl.a. krav på nationella krisplaner. Det finns för detta ändamål en särskild EU-byrå i Ispra i Italien som har till uppgift att samla de nationella planerna och forskningsresultat om denna typ av olyckor. EU har också ett aktionsprogram för civilt skydd i händelse av natur- eller tekniska katastrofer.

I den vidare europeiska regionen finns en regional konvention om gränsöverskridande effekter av industriella olyckor som kommer att träda i kraft under 1999. På det globala planet har FN:s miljöprogram föreslagit att förstärka dess system för tidig förvarning samt utvärdering av olyckor under 1999.

Mot bakgrund av olyckan i Spanien kommer denna fråga att tas upp i EU:s ministerråd den 16 juni 1998.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.