internationellt kulturutbyte

Skriftlig fråga 2003/04:549 av Tjernberg, Gunilla (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-01-12
Anmäld
2004-01-20
Besvarad
2004-01-21
Svar anmält
2004-01-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 januari

Fråga 2003/04:549

av Gunilla Tjernberg (kd) till kulturminister Marita Ulvskog om internationellt kulturutbyte

Kulturen besitter en enorm kraft att förena folk och länder och kan vara det kitt som håller samman en nation men också ett kitt som möjliggör förståelse och tolerans gentemot människor i andra länder. Kristdemokraterna har länge påpekat betydelsen av internationellt kulturutbyte och vikten av att Sverige finns med på den internationella kulturarenan.

Det finns all anledning att lyfta frågan om internationellt kulturutbyte. I en nyligen lagd utredning konstaterar landshövding Ingrid Dahlberg att det finns stora brister i hur svensk kultur presenteras i utlandet. Hon påpekar också att de myndigheter som i dag finns inom kulturområdet fungerar dåligt och att samordningsbehovet över kulturpolitiken är stort.

Utredningen innehåller en rad konkreta förslag till förbättringar så som ökad samordning mellan myndigheterna, ett bredare perspektiv på Sidas kulturbistånd samt inrättandet av en internationell kulturfond.

Det är absolut nödvändigt att regeringen nu tar sitt ansvar och börjar agera för att göra svensk kultur känd i världen. Flera andra länder har kommit långt i sitt internationella kulturarbete och ligger en bra bit före Sverige.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till kulturministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att öka möjligheterna för internationellt kulturutbyte?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:549 besvarad av

den 21 januari

Svar på fråga 2003/04:549 om internationellt kulturutbyte

Kulturminister Marita Ulvskog

Gunilla Tjernberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka möjligheterna för internationellt kulturutbyte. Frågan är ställd mot bakgrund av den nyligen framlagda utredningen Internationella kulturutredningen 2003 (SOU 2003:121). Enligt Gunilla Tjernberg är det absolut nödvändigt att regeringen nu tar sitt ansvar och börjar agera för att göra svensk kultur känd i världen.

Jag delar självklart Gunilla Tjernbergs uppfattning att möjligheterna för internationellt kulturutbyte bör öka. Ett aktivt internationellt kulturutbyte är viktigt därför att det är av stor betydelse för det svenska kulturlivets utveckling. Härtill kommer kulturens roll för Sveriges kontakter med andra länder samt för främjandet av internationell förståelse och tolerans.

Det var bland annat med dessa utgångspunkter som Kulturdepartementet tillsammans med Utrikesdepartementet i augusti 2002 initierade den internationella kulturutredningen, som nu alltså har redovisat flera förslag i enlighet med sina direktiv för att bland annat uppnå en tydligare ansvarsfördelning och bättre samordning mellan olika aktörer. Gunilla Tjernberg har däremot direkt fel när hon påstår att utredningen skulle visa att myndigheterna inom kulturområdet generellt sett fungerar dåligt när det gäller att presentera svensk kultur i utlandet.

Utredningens betänkande kommer nu att remitteras i vanlig ordning till berörda intressenter. När förslagen har analyserats mot bakgrund av remissopinionen är jag beredd att ta ställning till vilka konkreta åtgärder som krävs för att ytterligare främja det internationella kulturutbytet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.