Till innehåll på sidan

Internationell religionsfrihet som prioriterat område i utrikespolitiken

Skriftlig fråga 2005/06:1540 av Oscarsson, Mikael (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-05
Anmäld
2006-05-05
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-05-12
Svar anmält
2006-05-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 maj

Fråga 2005/06:1540 av Mikael Oscarsson (kd) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Internationell religionsfrihet som prioriterat område i utrikespolitiken

En gemensam faktor som går att urskilja i många av de länder som inte respekterar mänskliga fri- och rättigheter är bristande religionsfrihet. På samma sätt som det går att belägga en negativ koppling mellan överträdelser mot de mänskliga rättigheterna och hoten mot fred och säkerhet, går det att belägga en positiv koppling mellan religionsfrihet och respekten för övriga mänskliga rättigheter.

I vetskap om detta antog USA:s kongress 1998 the International Religious Freedom Act för att stärka USA:s försvar av individer som förföljs av religiösa skäl och för att internationell religionsfrihet skulle främjas och integreras i alla aspekter av USA:s utrikespolitik. För att implementera dessa mål inrättade president Bill Clinton samtidigt en kommission för internationell religionsfrihet: U.S. Commission on International Religious Freedom.

Den 3 maj 2006 presenterade kommittén sin årliga rapport med länder som uppvisar allvarliga brott emot den allmänneliga religionsfriheten. I rapporten lyfter de särskilt fram att USA i relationen med Kina, Irak, Afghanistan, Nordkorea och Sudan bör vara medvetna om problematiken, eftersom regeringarna i dessa länder har deltagit i eller tolererar systematiska brott mot religionsfriheten. Hela listan med det 20-tal länder som nämns i rapporten finns på kommitténs hemsida: www.uscirf.gov.

Vad ämnar utrikesministern göra för att lyfta upp internationell religionsfrihet som ett av Sveriges prioriterade områden i utrikespolitiken?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1540 besvarad av

den 12 maj

Svar på frågorna 2005/06:1540 om internationell religionsfrihet som prioriterat område i utrikespolitiken och 1541 om kontakten med regeringar som kränker religionsfriheten

Utrikesminister Jan Eliasson

Mikael Oscarsson har frågat mig vad jag ämnar göra för att lyfta upp internationell religionsfrihet som ett av Sveriges prioriterade områden i utrikespolitiken. Tuve Skånberg har frågat mig vad jag avser att göra för att främja religionsfriheten i de länder vars regeringar systematiskt kränker densamma. Eftersom båda frågorna hänger nära samman vill jag besvara dem gemensamt.

Att främja och öka respekten för de mänskliga rättigheterna, däribland religionsfriheten, är en prioriterad fråga i svensk utrikespolitik.

Tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet är centrala och självklara delar av de mänskliga rättigheterna och återfinns i bland annat FN:s allmänna förklaring, i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna samt i FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter. Religionsfriheten är precis som övriga mänskliga rättigheter universell. Den gäller för alla människor, utan åtskillnad, över hela världen, oavsett land, kultur eller specifik situation.

Sverige använder flera olika verktyg och kanaler för att främja de mänskliga rättigheterna. Genom vårt samarbete i EU, FN, Europarådet och OSSE, men även genom bilaterala kontakter, bidrar Sverige till att stärka det internationella samfundets möjligheter att värna för mänskliga rättigheter. Vi reagerar @ bilateralt eller genom EU @ när kränkningar förekommer.

Religionsfriheten ingår bland de rättigheter om vilka Utrikesdepartementet rapporterar i sina årliga rapporter om läget för de mänskliga rättigheterna i världens länder. Inom Europarådets ministerkommitté har Sverige vid ett flertal tillfällen påtalat kränkningar av religionsfriheten i Europarådets medlemskrets. Sverige har också ställt sig bakom den resolution mot religiös intolerans som antagits i FN:s generalförsamling.

Sverige kommer att fortsätta att bevaka och följa utvecklingen angående religionsfriheten både i Europa och internationellt. Genom att systematiskt påtala och invända mot kränkningar varhelst de förekommer är Sveriges ambition att fortsätta att bidra till främjandet av de mänskliga rättigheterna, inklusive religionsfriheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.