Till innehåll på sidan

Internationell granskningskommission för kärnkraft

Skriftlig fråga 2006/07:581 av Bolund, Per (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-31
Anmäld
2007-02-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-02-13
Besvarad
2007-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 januari

Fråga

2006/07:581 Internationell granskningskommission för kärnkraft

av Per Bolund (mp)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Den senaste stora kärnkraftssäkerhetsutredningen kom 1980.

Sedan dess har en rad allvarliga incidenter inträffat som har berört säkerhetssystem för nödkylning, snabbstopp, reservkraft, borsystem, säkerhetsventiler etcetera, där den kanske allvarligaste skedde i Forsmark den 1 juli 2006.

Detta pekar på allvarliga brister i såväl verkens egen säkerhet, vad gäller hårdvara, och säkerhetskultur, som i Kärnkraftinspektionens tillsyn av säkerheten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöministern om han avser att tillsätta en utredning eller kommission med brett mandat och deltagande av internationell expertis som ska granska säkerheten vid de svenska kärnkraftverken.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:581 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 13 februari

Svar på fråga

2006/07:581 Internationell granskningskommission för kärnkraft

Miljöminister Andreas Carlgren

Per Bolund har frågat mig om jag avser att tillsätta en internationell utredning eller kommission som ska granska säkerheten vid de svenska kärnkraftverken.

Händelsen i Forsmark den 25 juli 2006 var allvarlig. Detta konstaterade Statens kärnkraftinspektion, SKI, i ett tidigt skede. SKI har sedan händelsen ställt hårda krav och granskat den redovisning som Forsmark lämnat in. SKI skulle också välkomna att Riksrevisionen i en granskning särskilt ser på hur SKI sköter sitt oberoende mot industrin, och hur myndigheten arbetar med öppenhet och information. Sammantaget stärker detta min bild av SKI som en stark och oberoende tillsynsmyndighet.

År 1996 genomfördes en internationell genomlysning av SKI:s verksamhet. I uppdraget ingick bland annat att bedöma hur tillsynen fungerar i praktiken, hur tillsynen är anpassad till svensk lagstiftning och internationella säkerhetskrav samt hur myndighetens organisation och kompetens anpassats till målen för tillsynen. Kommitténs bedömning var att SKI:s tillsyn väl fyller sitt syfte. Samtidigt rekommenderade kommittén myndigheten att se över några områden där förbättringar kunde uppnås inom tillgängliga ramar.

År 2002 beslutade den dåvarande regeringen att tillsätta en särskild utredare med uppgift att analysera förutsättningarna för säkerheten och strålskyddet vid de svenska kärnkraftverken mot bakgrund av utvecklingen i omvärlden. Även denna utredning visade att svenskt regelverk och svensk tillsyn står sig väl vid en internationell jämförelse.

Sverige var i början av 1990-talet aktivt i arbetet att ta fram Kärnsäkerhetskonventionen som trädde i kraft 1996. I konventionen ingår att medlemsstaterna var tredje år ska lämna in en nationell rapport som redovisar hur landet uppfyller konventionen. Dessa rapporter granskas ingående av övriga stater. Hur Sverige har hanterat händelserna i Forsmark och kan säkerställa att kärnsäkerheten ligger på en hög nivå blir säkerligen en stor fråga i den granskningsprocess som inleds i höst och som kulminerar på granskningskonferensen i april 2008. Frågan kommer därför att belysas grundligt i den fjärde nationalrapporten som SKI tillsammans med Statens strålskyddsinstitut, SSI skriver.

SKI har dessutom beslutat att hösten 2007 genomföra en egenvärdering enligt IAEA:s manual för Integrated Regulatory Review Service (IRRS). IRRS är en service som IAEA erbjuder sina medlemsländer i syfte att stärka och effektivisera den nationella tillsynen för kärnsäkerhet, strålskydd samt transport och hantering av använt bränsle och det radioaktiva avfallet.

SKI har för närvarande aktualiserat en internationell genomlysning av säkerheten vid anläggningen, inom ramen för det internationella atomenergiorganet IAEA, och regeringen delar SKI:s bedömning i frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.