integration vid Öresund

Skriftlig fråga 2002/03:1045 av Nylander, Christer (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-06-04
Anmäld
2003-06-04
Besvarad
2003-06-11
Svar anmält
2003-06-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 juni

Fråga 2002/03:1045

av Christer Nylander (fp) till statsminister Göran Persson om integration vid Öresund

Svensk ekonomi är i stort behov av åtgärder för att höja tillväxttakten. Olika regioner i Sverige har olika förutsättningar och för att säkerställa att hela Sveriges växtkraft tas tillvara måste man se varje regions möjlighet.

För södra Sveriges del är integrationen över Öresund en viktig möjlighet för tillväxt. Det är därför viktigt för skånsk tillväxt och därmed för hela Sveriges tillväxt och välstånd att bästa möjliga förutsättningar skapas för att riva de hinder som står i vägen för ökad integration.

Sydsvenska industri- och handelskammaren presenterar varje år en studie av utvecklingen i Öresundsintegrationen. Integrationen mäts i ett index som gör att man år för år kan följa vilka framsteg som görs. Årets studie visar att integrationen stagnerat. Öresundsindex visar samma nivå som föregående år, vilket innebär att endast 57 % av den tillväxtresurs integrationen innebär tas tillvara.

Det är uppenbart att den politiska processen, på det sättet den fungerar i dag, inte förmår fatta de nödvändiga besluten för att riva barriärerna mellan Skåne och Danmark och därmed ta tillvara växtkraften. Troligen skulle frågan gynnas av att lyftas till regeringsnivå, till exempel genom ett toppmöte mellan Sveriges och Danmarks statsministrar.

Jag vill fråga vilka initiativ statsministern avser att vidtaga för att stimulera integration mellan Skåne och Danmark och därmed tillväxten i regionen.

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1045 besvarad av

den 11 juni

Svar på fråga 2002/03:1045 om integration vid Öresund

Statsrådet Berit Andnor

Christer Nylander har frågat statsministern vilka initiativ han avser att vidta för att stimulera integrationen mellan Skåne och Danmark och därmed tillväxten i regionen. Frågan har överlämnats till mig.

Christer Nylander och jag hade en dialog om integrationen i Öresundsregionen nu senast i samband med en interpellationsdebatt här i riksdagen den 20 maj. Jag pekade i det sammanhanget @ och även i debatten i samma fråga den 12 maj föranledd av en interpellation av Tobias Billström @ på en gynnsam utveckling för Skåne och regionen. De siffror jag då utgick ifrån kom från bland andra Øresundsinstituttet och Länsarbetsnämnden i Skåne.

Christer Nylander hänvisar i sin fråga till det i förra veckan publicerade Öresundsindexet som varje år presenteras av Sydsvenska Industri- och Handelskammaren. Detta index är en intressant indikator på hur företag och näringsliv upplever integrationsprocessen i regionen, där man tar upp fyra områden: arbetsmarknad, trafik, handel och samarbete.

Det finns naturligtvis ytterligare faktorer som har betydelse när man ska bedöma graden av integration. Øresundskompass som Øresundskomiteen publicerade i förra veckan visar till exempel på att integrationen inte enbart handlar om skatt och brotaxor, utan också om kulturförståelse i en bredare mening. Enligt deras djupintervjuer har "vardagsintegrationen" i regionen kommit ett gott stycke på väg. Arbetspendling och flyttning har flerdubblats och fler och fler studenter studerar på andra sidan sundet.

Den svenska och den danska regeringen är aktivt engagerade i integrationsarbetet i Öresund. Statsminister Göran Persson medverkade i går tillsammans med den danske vice statsministern Bendt Bendtsen när Øresundskomiteen firade sitt tioårsjubileum.

Sveriges och Danmarks statsministrar träffas ofta både i den nordiska och den europeiska kontexten. Senast träffades de den 6 juni. De har vid sådana tillfällen självklart möjlighet att diskutera frågor av ömsesidigt intresse.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.