Intäkter från trängselskatt i Stockholm

Skriftlig fråga 2012/13:504 av Holm, Jens (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-05-14
Anmäld
2013-05-15
Besvarad
2013-05-22
Svar anmält
2013-05-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 maj

Fråga

2012/13:504 Intäkter från trängselskatt i Stockholm

av Jens Holm (V)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Enligt resultatet i folkomröstningen om trängselskatt i Stockholm skulle intäkterna gå till ”kollektivtrafik och vägar”, men enligt uppgifter i TV4 i dag har inte en enda krona gått till kollektivtrafiken. Jag tror att väldigt många stockholmare känner sig lurade av den borgerliga regeringen, som använder intäkterna till byggandet av det dyra motorvägsprojektet Förbifart Stockholm.

Jag vill därför fråga statsrådet:

Avser statsrådet att verka för att resultatet i folkomröstningen om trängselskatt efterlevs och att kollektivtrafiken i Stockholm får sin beskärda del av intäkterna?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:504 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 22 maj

Svar på fråga

2012/13:504 Intäkter från trängselskatt i Stockholm

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Jens Holm har frågat mig om jag avser att verka för att resultatet i folkomröstningen om trängselskatt efterlevs och att kollektivtrafiken i Stockholm får sin beskärda del av intäkterna.

Stockholmsregionen är i stort behov av en utvecklad och väl fungerande infrastruktur som bättre kan möta nuvarande och kommande transportbehov. Stora satsningar görs på nyinvesteringar i både järnvägs- och vägnäten genom byggandet av bland annat Citybanan och Förbifart Stockholm.

Regeringen har haft att förhålla sig till inte en utan 15 folkomröstningar angående trängselskatten, genomförda runt om i Stockholms län.

Regeringens utgångspunkt för förvaltandet av folkomröstningsresultaten har varit att samla regionen till en trafikpolitisk samsyn kring prioriteringar och finansiering av åtgärder i väg- och järnvägsinfrastrukturen.

Bland annat mot denna bakgrund tillsatte regeringen 2006 en särskild förhandlingsman för Stockholms infrastruktur. Uppdraget gällde att genomföra en förhandling om Stockholms läns infrastruktur med syfte att ta fram en samlad trafiklösning för bättre miljö och tillväxt i landet och i Stockholmsregionen. Slutrapporten resulterade i ett medfinansieringsavtal, den så kallade Stockholmsöverenskommelsen.

I Stockholmsöverenskommelsen framgår bland annat att Förbifart Stockholm i huvudsak ska finansieras med trängselskattemedel, men till viss del även med anslagsmedel.

Regeringen menar att det även är viktigt med en fungerande kollektivtrafik. Stockholmsöverenskommelsen innefattar infrastrukturåtgärder för totalt 100 miljarder kronor, varav en stor del avser nationella spår, däribland Citybanan och Mälarbanan, som också kommer att gynna kollektivtrafiken.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.