Till innehåll på sidan

Insyn och uppföljning av Polismyndighetens omorganisation

Skriftlig fråga 2015/16:269 av Roger Haddad (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-11-05
Överlämnad
2015-11-06
Anmäld
2015-11-10
Svarsdatum
2015-11-18
Sista svarsdatum
2015-11-18
Besvarad
2015-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Efter förslag från regeringen beslutade riksdagen att polisen skulle omorganiseras till en nationell polismyndighet från den 1 januari 2015.

Denna process pågår fortfarande, och på vissa ställen finns ännu tillförordnande chefer i stället för permanenta. Det pågår även en resursöversyn och en diskussion kring måluppfyllelsen av löftet att 50 procent av polisverksamheten ska äga rum i yttre tjänst.

I och med att både Polisorganisationskommittén och den särskilda kommittén för omorganisationen har avslutat sina uppdrag saknas parlamentarisk insyn i hur arbetet fortskrider. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga regeringen och statsrådet:

 

Avser statsrådet att inrätta en ny parlamentariskt sammansatt grupp eller någon annan konstellation för att fortsatt följa och ha insyn i polisens omorganisering?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:269 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2015/08411/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:269 av Roger Haddad (FP) Insyn och uppföljning av Polismyndighetens omorganisation

Roger Haddad har frågat mig om jag avser att inrätta en ny parlamentariskt sammansatt grupp eller någon annan konstellation för att fortsätta följa och ha insyn i polisens omorganisering.

I samband med att Rikspolisstyrelsen, Statens kriminaltekniska laboratorium och de 21 polismyndigheterna ombildades till en sammanhållen myndighet inrättades ett nationellt insynsråd och sju regionpolisråd, enligt förslag från den eniga parlamentariska Polisorganisationskommittén. De femton ledamöterna i det nationella insynsrådet utses av regeringen, efter nominering av riksdagspartierna. De ska, i enlighet med kommitténs förslag, ha partipolitisk erfarenhet och breda kontaktytor i samhället. Även ledamöterna i regionpolisråden består av representanter för alla riksdagspartier.

Den nya Polismyndigheten inledde sin verksamhet den 1 januari 2015, men arbetet med att fullt ut genomföra reformen kommer att prägla myndigheten de närmaste åren. Att utöva insyn i det fortsatta genomförandet är därför en naturlig och viktig uppgift för Polismyndighetens insynsråd och regionpolisråd. Mot den bakgrunden saknas det behov att inrätta ytterligare en parlamentariskt sammansatt grupp för att följa upp och utöva insyn i polisens omorganisering.

Ombildningen av svensk polis är en av de mest omfattande organisationsförändringarna inom staten på många år. Regeringen har därför även gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera ombildningen i förhållande till dess mål och syfte. Jag följer också arbetet med ombildningen mycket noggrant för att förvissa mig om att intentionerna med reformen uppfylls.

Stockholm den 18 november 2015

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.