Inspektioner vid svåra olyckor
Skriftlig fråga 2013/14:649 av Ylva Johansson (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2014-05-28
- Överlämnad
- 2014-05-29
- Anmäld
- 2014-06-02
- Sista svarsdatum
- 2014-06-04
- Besvarad
- 2014-06-10
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)
I byggbranschen inträffade totalt ca 3 400 olyckor förra året. Av dessa olyckor var 679 så allvarliga att de anmäldes till Arbetsmiljöverket. Det handlar om olyckor som lett till dödsfall eller personskador av olika grad, till exempel frakturer och svåra blödningar. Myndigheten har till uppgift att granska allvarliga olyckor för att visa vad som hänt och ställa krav på arbetsgivaren för att liknande olyckor inte ska hända igen.
Enligt tidningen Byggnadsarbetaren var det dock bara drygt hälften av dessa anmälda olyckor som ledde till inspektion på plats. Vid 290 av de 679 allvarliga olyckorna förra året skedde aldrig några inspektioner på plats över huvud taget.
Min fråga till arbetsmarknadsministern är:
Avser regeringen att vidta några åtgärder för att fler allvarliga olyckor ska inspekteras på plats av Arbetsmiljöverket för att förhindra att liknande olyckor händer igen?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:649 besvarad av Ylva Johansson (S)
Dnr A2014/2089/ARM | ||
Arbetsmarknadsdepartementet |
Arbetsmarknadsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2013/14:649 av Ylva Johansson (S) Inspektioner vid svåra olyckor
Ylva Johansson har frågat mig om regeringen avser att vidta några åtgärder för att fler allvarliga olyckor ska inspekteras på plats av Arbetsmiljöverket för att förhindra att liknande olyckor händer igen.
Alla allvarliga arbetsolyckor och tillbud ska anmälas till Arbetsmiljöverket. Det följer idag av arbetsmiljöförordningen och från och med i sommar lyfts denna skyldighet in i arbetsmiljölagen. När verket får in en anmälan om allvarlig olycka eller tillbud görs en konkret bedömning av om en inspektion ska göras med anledning av olyckan.
Det är inte givet att Arbetsmiljöverket ska göra inspektioner efter varje olycka. Bedömningen av när så ska ske görs bäst av expertmyndigheten.
I Arbetsmiljöverkets verksamhet ingår både tillsyn, inspektion, analys och att informera om arbetsmiljöfrågor. Även om inte alla olyckor leder till en inspektion är alla anmälda olyckor viktiga underlag för verkets analysverksamhet samt planering av framtida satsningar och prioriteringar.
Ingen ska behöva skadas på sitt jobb, och arbetsgivaren har ett stort ansvar både när det gäller att förebygga olyckor och att vidta nödvändiga åtgärder efter en olycka. Om en arbetstagare råkat ut för ohälsa eller olycksfall i arbetet eller om något allvarligt tillbud inträffat i arbetet har arbetsgivaren en skyldighet att utreda orsakerna. Arbetsmiljöverket kan begära in denna utredning, vilket kan vara till hjälp i bedömningen av om en eventuell inspektion ska genomföras.
Arbetsmiljöverkets tillsyn är riskbaserad, det vill säga att man huvudsakligen prioriterar de branscher där arbetsmiljöriskerna är störst. Byggbranschen är en högriskbransch som prioriteras av Arbetsmiljöverket. Näringsgrenen byggverksamhet fick flest besök 2013.
Stockholm den 10 juni 2014
Elisabeth Svantesson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.