Insmuggling av hundvalpar

Skriftlig fråga 2020/21:1355 av Yasmine Eriksson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-19
Överlämnad
2021-01-20
Anmäld
2021-01-21
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Att smuggla in hundar till Sverige kan vara en lukrativ affär på djurens bekostnad. Inte sällan kommer valparna från så kallade valpfabriker där det råder miserabla förhållanden för hundarna. De handlar om hundar som förvaras i trånga små burar med flera hundar i varje bur. Det har uppdagats fall där hundar fått stämbanden avklippta för att de inte ska kunna skälla och avslöja den kriminella verksamheten, valpar som tas för tidigt från sina mödrar, trånga transporter, förfalskade papper, sjuka valpar med mera. Om smugglingen misslyckas tar smugglarna ofta en annan färdväg in i landet, eller också avlivas valparna på plats.

Svensk tull upptäcker en del av de valpar som smugglas in i landet, men långt ifrån alla. Samtidigt har det påtalats att tullpersonal allt oftare uppfattar att distriktsveterinärer inte har tid att komma för att inspektera valparna för att avgöra hur de ska hanteras.

Det har nu även rapporterats om att veterinärer på våra svenska djurkliniker som fattar misstankar om att hundar de behandlar är smuggelhundar inte har möjlighet att agera på grund av veterinärers tystnadsplikt och EU:s dataskyddsförordning GDPR.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vad avser regeringen att göra för att försvåra och stoppa den illegala verksamheten med insmuggling av hundar?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1355 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

N2021 / 00150 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1355 av Yasmine Eriksson (SD)
Insmuggling av hundvalpar

Yasmine Eriksson har frågat mig vad regeringen avser att göra för att försvåra och stoppa den illegala verksamheten med insmuggling av hundar.

Inledningsvis vill jag understryka att det är olagligt att smuggla hundar till Sverige och att det är straffbart att köpa en sådan illegalt införd hund.

Berörda myndigheter arbetar på olika sätt och i olika kanaler för att motverka illegal handel med hundar. Under 2020 startades ett samverkansforum i syfte att förstärka det myndighetsgemensamma samarbetet. I detta forum är länsstyrelserna, Folkhälsomyndigheten, de regionala smittskyddsläkarna och Arbetsmiljöverket representerade. Vidare finns ett upprättat kontaktnätverk mellan medlemsstaterna inom EU för att förbättra informationsutbytet och för att lättare kunna upptäcka handel som sker i strid mot gällande regelverk.

Ett viktigt led i arbetet med att motverka den illegala handeln är att öka och sprida kunskap och information om de djurskydds- och hälsomässiga problem och risker som är förknippade med illegal införsel av hundar och om de metoder som används för att lura konsumenterna. Genom att medvetandegöra köpare kan vi stävja marknaden och minska lönsamheten i den illegala verksamheten.

För veterinärer i offentlig verksamhet gäller sekretess för vissa uppgifter de får i sitt arbete. För veterinärer i privat verksamhet gäller som huvudregel tystnadsplikt för uppgifter om enskildas drifts- eller affärsförhållanden som de får i sitt arbete. Sekretessen och tystnadsplikten gäller dock inte om veterinären är skyldig att lämna en uppgift enligt lag eller förordning. Sådana sekretessbrytande bestämmelser finns i djurskyddslagen (2018:1192) och epizootilagen (1999:657) och dessa gör det möjligt för veterinärer att lämna vissa uppgifter till kontrollmyndigheterna om de upptäcker djurskydds- eller smittskyddsproblem i samband med smuggling.

Stockholm den 26 januari 2021

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.