Inskränkningar i åsiktsfriheten i Tjeckien

Skriftlig fråga 2006/07:40 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-10-19
Anmäld
2006-10-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-10-31
Svar anmält
2006-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 oktober

Fråga

2006/07:40 Inskränkningar i åsiktsfriheten i Tjeckien

av Hans Linde (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den 16 oktober mottog ungdomsförbundet KSM ett brev från den tjeckiska inrikesministern som meddelade att organisationen olagligförklarats och förbjudits. KSM är ungdomsförbund till KSCM, ett av Tjeckiens större partier, som fick 12,8 % i senaste parlamentsvalen. I senaste EU-parlamentsvalet blev KSCM näst största parti i Tjeckien. Inrikesministern motiverar sitt beslut med att ungdomsförbundet i sitt principprogram förespråkar att produktionsmedlen ska ägas kollektivt.

I den 20:e artikeln i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter slår man fast att var och en har rätt till frihet i fråga om fredliga möten och sammanslutningar. Att förbjuda politiska organisationer på grundval av deras åsikter kan knappast ses som något annat än ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Jag vill därför fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att åsikts- och föreningsfriheten säkerställs i Tjeckien och därigenom KSM:s rätt att verka och organisera sina medlemmar i politiskt arbete?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:40 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 31 oktober

Svar på fråga

2006/07:40 Inskränkningar i åsiktsfriheten i Tjeckien

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att åsikts- och föreningsfriheten säkerställs i Tjeckien och därigenom kommunistiska ungdomsförbundets (KSM) rätt att verka och organisera sina medlemmar i politiskt arbete.

Yttrande- och föreningsfrihet är grundläggande principer i en demokrati. De bör värnas starkt.

Bakgrunden till den aktuella frågan är att det tjeckiska inrikesministeriet hösten 2005 anmodade det kommunistiska ungdomsförbundet att ändra delar av sitt program, eftersom det ansågs stå i strid med den tjeckiska konstitutionen.

KSM gjorde förändringar, men vägrade stryka kravet på förstatligande av alla produktionsmedel ur sitt program. Inrikesministeriet beslutade då att olagligförklara KSM.

Inrikesministeriet hänvisade i sitt beslut till konstitutionen som stipulerar att de grundläggande fundamenten för den demokratiska rättsstaten inte får ändras. Enligt ministeriets tolkning är den privata äganderätten en sådan grundläggande rättighet. En hänvisning gjordes även till tjeckisk lag som slår fast att organisationer som har för avsikt att bedriva verksamhet som strider mot lagar eller mot konstitutionen inte är tillåtna.

KSM har meddelat att ministeriets beslut kommer att överklagas. Enligt tjeckisk lag ska en sådan överklagan inlämnas till domstol i Prag senast 30 dagar efter att beslutet fattats.

Regeringen kommer att följa ärendets utveckling genom vår ambassad i Prag. En rättslig process tar nu vid och jag ser i det här läget inte att det finns anledning för den svenska regeringen att vidta någon annan åtgärd.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.