insektsgifter

Skriftlig fråga 1997/98:778 av Goës, Eva (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
1988-05-22
Inlämnad
1998-05-20
Besvarad
1998-05-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:778 av Eva Goës (mp) till miljöministern om insektsgifter

Vid miljöanalys som gjorts på strömming längs Bottenhavet, har man upptäckt det farliga insektsgiftet klordan i prover tagna vid stationen utanför Juniskär, söder om Sundsvall. Klordan är ett klorerat gift som bara används på södra halvklotet, så man står frågande inför hur detta har kommit. Det kan ha skett från import av produkter eller bildats sekundärt av andra utsläpp.

Det var två mätvärden som avvek från de övriga elva kontrollstationerna längs Bottenvikens kust. Vid samma station uppmättes även rejält förhöjda värden av nickel i fisken. Det betyder att miljögifterna kan ha transporterats långt t.ex. genom vindarna för då skulle de ha kunnat uppmätas även på andra stationer.

Proverna har tagits på strömming, som inte är bottenätande fisk, varför detta inte har kommit från sediment från botten. Vid samma station, Juniskär, fanns också hög nivå av dioxin i strömming, medan halten av dioxin hade sjunkit i fisk från Trysunda och Ulvöområdet längre norrut.

Vid tidigare mätningar längs Norrlandskusten utförda av Naturhistoriska museet, har man inte fått dessa alarmerande siffror. Detta tyder på att avstånden mellan stationerna, mätpunkterna, var för stora, inte på att det inte finns allvarliga miljöhot i Bottenviken.

Min fråga till miljöministern är:

Vilka åtgärder kommer Miljödepartementet att sätta in för att komma till rätta med de farliga gifter som uppmäts i fisk längs Norrlandskusten, vid bl.a. Juniskär?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:778 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:778 om insektsgifter
    Miljöminister Anna Lindh

Eva Goës har frågat mig vilka åtgärder Miljödepartementet kommer att sätta in för att komma till rätta med de farliga gifter som uppmätts i fisk längs Norrlandskusten, vid bl.a. Juniskär.

I Sverige är användning av klordan som aktiv beståndsdel i bekämpningsmedel förbjudet sedan år 1971. Det beskrivs som svårnedbrytbart och miljöfarligt. Det är viktigt att undersöka vad som ligger bakom att förhöjda halter av detta ämne uppmäts så långt efter det att förbudet infördes. Länsstyrelsen i Västernorrlands län har påbörjat en undersökning om vad som ligger bakom detta.

Klordan är ett av de tolv ämnen som omfattas av UNEP:s (FN:s miljöprogram) arbete avseende persistenta organiska miljögifter (POP:s). Genom att Sverige aktivt deltar i detta arbete kan användningen av klordan kraftigt begränsas på global nivå. Klordan omfattas även av det regionala POP:s-protokollet inom FN-konventionen om långväga gränsöverskridande luftföroreningar (LRTAP) som precis har förhandlats fram och som kommer att skrivas under på den alleuropeiska ministerkonferensen i juni. Protokollet innebär ett förbud mot användning och tillverkning av klordan i Europa, USA och Kanada.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.