Insatser för en jämställd vård

Skriftlig fråga 2019/20:1800 av Clara Aranda (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-07-10
Överlämnad
2020-07-13
Sista svarsdatum
2020-07-27
Svarsdatum
2020-07-29
Besvarad
2020-07-29
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I september 2019 presenterade Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) en rapport som lyfte fram ett flertal områden där kvinnor missgynnas av vården. I en rad studier har man kunnat påvisa att det finns skillnader mellan kvinnor och män när det gäller tillgång till vård. Det handlar exempelvis om att väntetiderna skiljer sig och att vården sätts in i olika skeden av sjukdomsförloppet. Även omfattningen av insatserna skiljer sig mellan könen, utan att det finns skäl till särbehandling.

Kvinnor får i betydligt lägre grad än män vård enligt de nationella riktlinjerna för hjärt-kärlsjukvård, och får i lägre grad än män läkemedelsbehandling med bevisad nytta. Kvinnor får exempelvis inte heller implanterbar hjärtstimulerare tillsammans med hjärtsviktspacemaker i samma utsträckning som män. Detta trots att behovet är lika stort hos kvinnor. Socialstyrelsen lyfter också fram att skillnaderna mellan män och kvinnor är stora och att dessa skillnader är till kvinnors nackdel.

Allt fler kvinnliga patienter söker även vård utomlands, då förtroendet för vården i Sverige är väldigt lågt. Kvinnliga patienter med den smärtsamma sjukdomen endometrios söker sig exempelvis till andra europeiska länder och även till USA för att kunna genomföra avancerade ultraljud samt högspecialiserad endometrioskirurgi.

Det finns många exempel på att kvinnor tolkas till sin nackdel och inte tas på allvar av den svenska hälso- och sjukvården.  Vården ska hålla en lika god kvalitet oavsett patientens könstillhörighet. Målet för den svenska hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Det är dock uppenbart att hälso- och sjukvården inte lever upp till dessa mål i praktiken.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur avser ministern att verka för att den svenska hälso- och sjukvården ska bli mer jämställd? 

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1800 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2019/20:1800 av Clara Aranda (SD)
Insatser för en jämställd vård

Clara Aranda har frågat mig hur regeringen avser verka för att den svenska hälso- och sjukvården ska bli mer jämställd.

Jämställdhet handlar om mänskliga rättigheter och är en demokratifråga. Redan 2006 antogs det jämställdhetspolitiska målet att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv samt fyra delmål. År 2017 tillkom även ett delmål om jämställd hälsa som anger att kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma förutsättning för en god hälsa och erbjudas vård och omsorg på lika villkor. Delmålet jämställd hälsa avser fysisk, psykisk och sexuell/reproduktiv hälsa, och omfattar såväl förebyggande folkhälsoarbete som åtgärder och insatser till enskilda personer gällande socialtjänst, stöd och service till personer med funktionsnedsättning samt hälso- och sjukvård.

Jämställdhetsintegrering innebär att ett jämställdhetsperspektiv ska införlivas i all politik som påverkar människors rättigheter, villkor och möjligheter. Ett jämställdhetsperspektiv ska alltid anläggas i beredningen av regeringsbeslut som direkt eller indirekt påverkar människors villkor.

Därutöver har regeringen gjort en rad insatser på området, eftersom det visatsatt kvinnor missgynnas inom olika områden i hälso- och sjukvården. Till exempel har staten och SKR ingått överenskommelsen om att främja kvinnors hälsa. Regeringen har avsatt medel för detta ändamål sedan 2015 och för 2020 avsätts 937 miljoner kronor. SKR skriver i sin rapport att satsningen fått effekt på bland annat förlossningsvården och att nöjdheten ökat, eftervården stärkts och att t.ex. antalet kvinnor som får allvarliga bristningar i samband med förlossningar minskat.

Avseende endometrios har Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Socialstyrelsen tagit fram olika kunskapsunderlag och efter ett särskilt uppdrag från regeringen publicerade Socialstyrelsen i slutet av 2018 nationella riktlinjer för endometrios. Riktlinjerna är ett stöd för prioriteringar och ger vägledning om vilka behandlingar och metoder som olika verksamheter i vård och omsorg bör satsa resurser på.

Det är huvudmännens ansvar att kunskapsstöden används och implementeras. Regeringen fortsätter att arbeta med de jämställdhetspolitiska målen och följer utvecklingen noga.

Stockholm den 29 juli 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.