Inresetillstånd till Gaza

Skriftlig fråga 2008/09:897 av Brodén, Anita (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-05-05
Anmäld
2009-05-05
Besvarad
2009-05-13
Svar anmält
2009-05-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 maj

Fråga

2008/09:897 Inresetillstånd till Gaza

av Anita Brodén (fp)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Under den gångna veckan besökte jag Israel och Västbanken. Under min resa deltog jag i ett internationellt rådsmöte med fokus på internationella humanitära lagar, möte med politiker och NGO:er. Jag hade även planerat att besöka Gaza. I god tid före min avresa ansökte jag därför om att få inresetillstånd till Gaza. I Gaza skulle jag träffa UNRWA och människorättsorganisationen Al Mezan. Jag ville med egna ögon bilda mig en uppfattning om den situation som råder där. Min resa till Gaza blev dock inte av eftersom jag inte beviljades inresetillstånd av den israeliska myndigheten.

Jag anser att det är värdefullt som svensk parlamentariker att få möjlighet att bilda mig en uppfattning hur situationen är på det humanitära och materiella området. Inte minst på grund av att Sverige och EU är mycket stora biståndsgivare.

Bistånds- och människorättsorganisationer har begränsade möjligheter att komma in i Gaza i dagsläget som en följd av staten Israels restriktiva hållning, vilket givetvis försvårar ytterligare för de redan drabbade människorna att återhämta sig och återuppbygga sitt samhälle.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga om statsrådet är beredd att verka för att biståndsorganisationers möjligheter att resa in till Gaza underlättas.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:897 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 13 maj

Svar på fråga

2008/09:897 Inresetillstånd till Gaza

Utrikesminister Carl Bildt

Anita Brodén har frågat statsrådet Gunilla Carlsson om hon är beredd att verka för att biståndsorganisationers möjligheter att resa in till Gaza underlättas. Då frågan är en del av den övergripande Mellanösternpolitiken har frågan överlämnats till mig för besvarande.

Situationen för befolkningen i Gaza är djupt oroande. Övergångarna är i princip öppna endast för begränsade humanitära leveranser. Enligt FN:s kontor för samordning av humanitära frågor, OCHA, tillåts införsel av i genomsnitt ca 700 lastbilar med förnödenheter per vecka. Samtidigt uppskattar OCHA behovet till ca 700 lastbilar per dag. Skolmaterial tillåts endast i begränsad omfattning. Material för återuppbyggnad, som cement och annat byggnadsmaterial, tillåts inte. Samtidigt har exporten från Gaza i princip upphört.

Tillträde för biståndsarbetare, diplomater och annan internationell personal är av central betydelse, inte bara för humanitära frågor, utan också för att kunna lägga grunden för återuppbyggnad och för att Gaza inte ytterligare ska isoleras. Världssamfundet har ett legitimt intresse i att på plats följa vad som händer. Mot den bakgrunden är det allvarligt att israeliska myndigheter nyligen ytterligare har försvårat för internationella besökare och diplomater att besöka Gaza.

För att Gaza ska kunna återuppbyggas och ekonomin normaliseras måste gränsövergångarna öppnas omedelbart och ovillkorligen, inte bara för humanitära leveranser, utan även för handelsvaror och personer. Jag och mina kolleger i EU-kretsen driver tydligt denna fråga, som regelbundet tas upp i dialogen med Israel.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.