Inresa till EU från Taiwan

Skriftlig fråga 2019/20:1779 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-07-08
Överlämnad
2020-07-09
Sista svarsdatum
2020-07-23
Svarsdatum
2020-08-12
Besvarad
2020-08-12
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Nyligen öppnades EU:s gränser för invånare i 14 utomeuropeiska länder. Taiwan fanns inte med på listan. Med tanke på att Taiwan framgångsrikt lyckats med att bekämpa coronaviruset (448 smittade och 7 dödsfall i en befolkning på 23 miljoner) är det ytterst märkligt att de inte är med på listan.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att Taiwans invånare ska kunna besöka EU?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1779 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2020/

02689/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1779 av Boriana Åberg (M)
Inresa till EU från Taiwan

Boriana Åberg har frågat utrikesminister Ann Linde om hon avser att vidta några åtgärder för att Taiwans invånare ska kunna besöka EU. Frågan har överlämnats till mig att besvara.

Coronaviruset är en internationell angelägenhet som kräver gränsöverskridande samarbete och koordinerade åtgärder. Det är därför bra att kommissionen och rådet har föreslagit ett samordnat och stegvist öppnande av gränserna gentemot länder utanför EU samt att rådet har enats om en rekommendation gällande inreseförbudet.

I denna rekommendation fastställs kriterier som bör vara uppfyllda för att EU ska överväga att lyfta restriktioner mot ett tredjeland. De länder som uppfyller kriterierna ska efter diskussion i rådet lyftas in i en lista över länder som inte ska omfattas av inreserestriktionerna. Vilka länder som ska föreslås stå med på listan bedöms utifrån underlag som presenteras av EU:s smittskyddsmyndighet ECDC och Europeiska utrikestjänsten EEAS. Listan över länder som ska undantas inreseförbudet ses över löpande och syftet med rekommendationen är att EU ska agera så harmoniserat som möjligt. Vi delar våra yttre gränser och behöver därför agera samordnat.

Sverige står bakom rådets rekommendation om de tillfälliga restriktionerna för icke nödvändiga resor till EU och det samordnade agerandet. Sveriges inreseförbud ligger därför i linje med rådets rekommendation. Den svenska ståndpunkten är att EU ska öppna för så många länder som möjligt men med beaktande av smittorisken och att underlagen som besluten vilar på är så välunderbyggda och tillförlitliga som möjligt.

Regeringen kommer fortsatt att verka för att restriktioner lyfts för de länder som uppfyller kriterierna och för att EU:s medlemsstater agerar samordnat.

Stockholm den 12 augusti 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.