inrättandet av katastroffond

Skriftlig fråga 1999/2000:1246 av Nyström, Elizabeth (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-07-24
Besvarad
2000-08-15
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 juli

Fråga 1999/2000:1246

av Elizabeth Nyström (m) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om inrättandet av katastroffond

Jag har vid ett flertal tillfällen motionerat om inrättandet av en katastroffond. Den akuta situationen i södra Norrland föranleder mig att aktualisera frågan igen.

Raserade broar och vägar, vattenskadade hus och enskilda människor som kommer i kläm i ersättningsfrågor. Allt detta pekar på att det enda rimliga är att inrätta en katastroffond att användas i situationer liknande den nu aktuella. Återuppbyggnaden kommer i annat fall att ta utrymme från ordinarie verksamhet, vilket inte är rimligt. Att kommuner exempelvis ska tvingas höja kommunalskatten på grund av en lokal naturkatastrof är orimligt.

Vad avser statsrådet vidta för åtgärder för att det ska bli möjligt att inrätta en katastroffond?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1246 besvarad av

den 15 augusti

Svar på fråga 1999/2000:1246 om inrättandet av katastroffond

Statsrådet Lars-Erik Lövdén

Elizabeth Nyström har frågat mig om vilka åtgärder jag ämnar vidta för att det ska bli möjligt att inrätta en katastroffond.

Det privatekonomiska skyddet vid naturkatastrofer liksom vid andra olyckshändelser ska hanteras genom försäkringssystemet. Staten går således inte in och ersätter enskilda för skador som uppkommit till följd av naturkatastrofer.

Enligt 37 § räddningstjänstlagen (1986:1102) har en kommun rätt till ersättning av staten vid en räddningstjänstinsats som medfört betydande kostnader. Denna ersättning kan kommunen ansöka om hos Statens räddningsverk. Räddningsverket har ett årligt anslag på 20 miljoner kronor för detta ändamål. Dessutom disponerar Statens räddningsverk 25 miljoner kronor till förebyggande åtgärder mot jordskred och andra naturolyckor.

Därutöver har riksdagen beslutat om medel till anslaget Bidrag till särskilda insatser i vissa kommuner och landsting vars syfte är att tillfälligt bistå kommuner och landsting som på grund av speciella omständigheter har hamnat i en särskilt svår ekonomisk situation. Under år 2000 uppgår anslaget till ca 1 100 miljoner kronor. Av detta anslag avsätter nu regeringen 100 miljoner kronor för att bistå de kommuner som drabbats av översvämningarna.

Mot denna bakgrund är inrättandet av en katastroffond inte aktuellt.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.