Till innehåll på sidan

Inrättandet av en bostadskommission för byggsektorn

Skriftlig fråga 2023/24:281 av Serkan Köse (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-20
Överlämnad
2023-11-21
Anmäld
2023-11-22
Svarsdatum
2023-11-29
Sista svarsdatum
2023-11-29
Besvarad
2023-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

I en gemensam debattartikel publicerad i Aftonbladet den 23 oktober 2023 kräver aktörer inom hela samhällsbyggnadssektorn – Byggnads, Hyresgästföreningen, Byggföretagen, Sveriges allmännytta och HSB – att regeringen tar sitt ansvar och inrättar en kriskommission för att långsiktigt lösa byggkrisen och bostadsbristen. Denna breda uppslutning av aktörer understryker allvaret i den rådande situationen och behovet av omedelbara, konkreta åtgärder.

Den nuvarande nedgången i bostadsbyggandet i Sverige utgör en betydande utmaning. Med ett uppdämt behov av nästan 200 000 bostäder är den nuvarande byggtakten otillräcklig och bidrar till en fördjupad bostadsbrist. Boverket uppskattar att det behövs 67 300 nya bostäder årligen fram till 2030 för att möta behoven. Trots detta visar prognoser att endast cirka 25 000 bostäder planeras att påbörjas under 2023, och för 2024 ser siffrorna ännu dystrare ut med endast 19 000 planerade byggstarter.

Denna brist på bostäder har bredare samhällskonsekvenser. Det påverkar inte bara individer och familjer som söker efter bostäder utan påverkar även företagens tillväxt och den gröna industrialiseringens framsteg. En avmattning i byggsektorn har en dominoeffekt på andra näringsgrenar och kan leda till ökad arbetslöshet inom byggbranschen och därutöver. Det finns också en överhängande risk att byggnadsarbetare kan välja att lämna branschen på grund av bristen på projekt, vilket skulle innebära en betydande förlust av både kompetens och arbetskraft – en förlust som kan vara svår att återhämta sig från.

Mot bakgrund av detta frågar jag statsrådet Andreas Carlson:

 

Avser statsrådet och regeringen att inrätta en bostadskommission som kan arbeta fram konkreta lösningar för att vända denna negativa trend och säkerställa en hållbar utveckling inom bostadsbyggandet?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:281 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)


Svar på fråga 2023/24:281 av Serkan Köse (S)
Inrättandet av en bostadskommission för byggsektorn

Serkan Köse har frågat mig om jag och regeringen avser att inrätta en bostadskommission som kan arbeta fram konkreta lösningar för att vända denna negativa trend när det gäller bostadsbyggandet och säkerställa en hållbar utveckling inom bostadsbyggandet.

Sverige befinner sig i ett besvärligt ekonomiskt läge där bostadsbyggandet avtar till följd av omvärldsfaktorer som hög inflation och snabbt stigande räntor. Den höga inflationen och stigande räntor har påverkat hushållens efterfrågan på bostäder och bidrar till höga produktions- och finansieringskostnader. Jag delar Serkan Köses bild att nedgången i bostadsbyggandet utgör en betydande utmaning. Bostadsbyggandet har i hög grad påverkats av konjunkturnedgången och precis som frågeställaren framhåller visar utfallet för påbörjade bostäder att bostadsbyggandet minskat markant det senaste året.

Jag ser ett stort värde av en nära kontakt och dialog med riksdagen och branschen, men jag avser inte inrätta en bostadskommission. Regeringsunderlaget har majoritet i Sveriges riksdag och det som behövs nu är reformer för att åtgärda de strukturella problemen på bostadsmarknaden. Regeringen arbetar med att öka tillgången på byggbar mark, förenkla byggreglerna, korta ledtider i plan- och byggprocessen och förbättra möjligheterna till eget ägande. Det behöver byggas fler bostäder över hela landet, och det är viktigt att det finns ett utbud av olika typer av upplåtelseformer och bostäder som passar i livets olika skeden. För att på kort sikt minska risken att byggnadsarbetare lämnar branschen har regeringen föreslagit en höjning av rotavdraget. Regeringen följer utvecklingen och utesluter inte att den kan motivera ytterligare åtgärder.

Stockholm den 29 november 2023

Andreas Carlson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.