Innovationsrådet i Peking

Skriftlig fråga 2019/20:151 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-10
Överlämnad
2019-10-11
Anmäld
2019-10-15
Svarsdatum
2019-10-23
Sista svarsdatum
2019-10-23
Besvarad
2019-10-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Sverige har för närvarande fem så kallade innovationsråd kopplade till våra ambassader utomlands. Utöver Brasilien, Japan, USA och Indien är det Kina. De förstnämnda fyra är demokratier, och det sistnämnda är som det fastslås i regeringens egen Kinastrategi i praktiken en enpartistat. Det innebär att villkor, problem, utmaningar och omständigheter skiljer sig dramatiskt. Instruktionen är: ”Innovations- och forskningsråden arbetar för att stärka det svenska innovationssystemets globala kopplingar till strategiskt viktiga innovations-, forsknings- och högre utbildningsmiljöer.” Och vidare noteras på regeringens hemsida: ”Innovations- och forskningsråden har en tydlig kontaktskapande roll. Det innebär bland annat att identifiera nyckelaktörer och relevanta miljöer, agera mäklare och dörröppnare för svenska intressenter till olika typer av samarbeten, och bidra i besök och delegationsresor. Det handlar också om att utföra och förmedla relevanta omvärldsanalyser och trendspaningar som utgår från de globala samhällsutmaningarna och det aktuella landets innovationssystem, policyinsatser och politiska prioriteringar.”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Har ministern och regeringen, givet händelser med Kina och i ljuset av den nyligen presenterade Kinastrategin med sin utgångspunkt i att betona svenska säkerhetsintressen, någon tanke att ompröva nuvarande innovationsråd placerat i Peking?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:151 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)



N2019/02790/EUI

Näringsdepartementet

Näringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:151 av Hans Wallmark (M) Innovationsrådet i Peking

Hans Wallmark har frågat mig om jag som näringsminister och regeringen, givet händelser med Kina och i ljuset av den nyligen presenterade Kinastrategin med sin utgångspunkt i att betona svenska säkerhetsintressen, har någon tanke att ompröva nuvarande innovationsråd placerat i Peking.

Regeringens innovations- och forskningsråd i utlandet syftar till att långsiktigt och strategiskt främja svensk innovation, forskning och högre utbildning inom områden av betydelse för Sverige som ledande kunskapsnation med ett av världens främsta innovationssystem. Förmågan att bygga internationella relationer och förtroende över tid är avgörande för Sveriges framtida konkurrenskraft och Sveriges starka varumärke som innovationsledare. Därför behöver Sverige verka för ett nära samarbete med viktiga forsknings- och innovationsmiljöer i ledande och framväxande kunskapsekonomier. Verksamheten vid innovations och forskningskontoren bidrar på så sätt aktivt till svensk innovations- och forskningsdiplomati.

Främjandet av internationella innovations- och forskningsrelaterade samarbeten, affärer och investeringar kräver specifik kunskap och kontaktnät vilket förutsätter en lokal närvaro på viktiga marknader. Samtidigt är regeringen medveten om risker och utmaningar förknippade med Kina på innovationsområdet. Goda kunskaper behövs i Sverige om dessa förhållanden och om de avvägningar som kan bli nödvändiga, vilket framgår i regeringens skrivelse om arbete i frågor som rör Kina. Av skrivelsen framgår även att regeringen avser att söka samarbete med Kina inom innovation och entreprenörskap. Av de anledningarna avser inte regeringen att ompröva lokaliseringen av ett innovations- och forskningsråd i Peking.

Stockholm den 22 oktober

Ibrahim Baylan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.