innehav av Rohypnol

Skriftlig fråga 2002/03:774 av Andersson, Magdalena (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-04-08
Anmäld
2003-04-08
Besvarad
2003-04-16
Svar anmält
2003-04-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 april

Fråga 2002/03:774

av Magdalena Andersson (m) till justitieminister Thomas Bodström om innehav av Rohypnol

Alltfler brott begås under påverkan av någon drog. Användandet av läkemedlet Rohypnol har ökat dramatiskt de senaste åren. Skälet till detta är, enligt rikskriminalen, att Rohypnol tillsammans med alkohol ger effekter av "mod" och känslokyla. Man vågar mer, blir mer brutal och spärrarna släpper.

Upplysningsvis kan nämnas att hälften av de häktade i Göteborg har använt Rohypnol.

Riksåklagaren vill nu ha en strängare syn på innehav av Rohypnol. Det drivs för närvarande pilotmål runtom i landet, i syfte att ändra praxis i domstolarna. RÅ:s mål är att få en ändring till stånd, så att 500-1 000 tabletter Rohypnol ska klassas som grovt narkotikabrott, i stället för som i dag ca 20 000 stycken. Skälen till ändringen är, enligt RÅ, dels den explosion som varit i användandet av Rohypnol, dels att vetenskapen gått fram och att man har större kunskaper om vad som händer i kroppen, och dels det sinnestillstånd och den brutalitet som framkallas av användandet.

Vilka åtgärder är justitieministern beredd att vidta för att rättspraxis ska ändras i enlighet med Riksåklagarens uppfattning?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:774 besvarad av

den 16 april

Svar på fråga 2002/03:774 om innehav av Rohypnol

Justitieminister Thomas Bodström

Magdalena Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att rättspraxis ska ändras så att innehav av 500@1 000 tabletter Rohypnol ska rubriceras som grovt narkotikabrott.

Rohypnolfrågan har engagerat mig under lång tid och frågan har givits hög prioritet inom både Justitie- och Socialdepartementet. Bland annat finns en arbetsgrupp med företrädare för olika departement som har till uppgift att fortlöpande diskutera möjliga åtgärder för att stävja den illegala hanteringen av Rohypnol och andra motsvarande läkemedel.

Som justitieminister kan jag emellertid inte bestämma domstolarnas rättspraxis för tillämpningen av den gällande lagstiftningen. Vad regeringen kan göra är att föreslå lagändringar.

Narkotikastrafflagen ger domstolarna möjlighet att beakta en rad olika faktorer vid bedömningen av om ett brott ska bedömas som grovt, bland annat mängden narkotika som hanterats, om brottet utgjort ett led i större brottslig verksamhet eller om brottsligheten varit av särskilt farlig eller hänsynslös art. Att införa särregleringar för olika sorters narkotika bedömer jag som olämpligt. Tillgången och efterfrågan av olika slags narkotiska preparat förändras ständigt. Resultatet skulle bli ett mycket föränderligt, svåröverskådligt och komplext regelverk. Mot denna bakgrund anser jag att det i dagsläget inte finns anledning att göra ändringar i narkotikastrafflagen såvitt avser Rohypnol.

Rättsmedicinalverket har i en rapport pekat på studier som talar för att intag av bland annat Rohypnol, särskilt i kombination med alkohol, kan leda till att personer gör sig skyldiga till svåra eller bisarra våldsbrott, till synes utan något som helst motiv. I rapporten har också slagits fast att huvudproblemet när det gäller den illegala hanteringen av Rohypnol är smugglingen av Rohypnol till Sverige. En bidragande orsak till detta torde vara tillgången på Rohypnol i vårt närområde. Därför är det angeläget att det internationella tull- och polisoperativa samarbetet som just nu pågår inom detta område fortsätter. Ett exempel på detta är det samarbete som har påbörjats mellan tullen, polisen och tillverkaren av Rohypnol för att snabbt kunna identifiera "läckage" av Rohypnol och nya smugglingsvägar. De möjligheter till polissamarbete som Europeiska unionen erbjuder och de samarbetsformer som skapats i Östersjöregionen för tull och polis bör dock enligt regeringens uppfattning kompletteras med ett utökat politiskt samarbete mellan de berörda staterna. Folkhälso- och socialtjänstministern har därför för avsikt att senare i år besöka ministerkolleger i några berörda stater för att bland annat diskutera Rohypnolfrågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.